Keresés
Close this search box.
kültéri fények

Kültéri fények az udvarra: milyet válasszunk?

Nincs jobb érzés, mint a nyári estéken kiköltözni a teraszra vagy az erkélyre és élvezni a kellemes meleget és a friss nyári szellőt. Ha te is szeretnél esténként kint pihenni az udvaron vagy az erkélyen, érdemes kialakítanod egy kényelmes helyet a pihenésre. Legyen szó akár a teraszról, a tornácról vagy az erkélyről, egy kis relaxációs sarok mindenhol nagyszerűen mutat. Nagyobb udvar esetén pedig egy pavilon vagy árnyékoló alatt berendezhetünk egy meghitt kis zugot, kényelmes székekkel, sőt, akár hintaággyal vagy függőággyal is.

Ahogy lemegy a nap, egy kis hangulatvilágítás még kellemesebbé varázsolhatja az esti pihenést a szabadban. Fontos azonban figyelni arra, hogy milyen fényforrásokat választunk és hová helyezzük el, hogy a lehető legjobb végeredményt kapjuk.

A terasz vagy pavilon megvilágítása nemcsak meghitt hangulatot teremt, hanem praktikus is, hiszen a megfelelő fény segít abban, hogy biztonságosan közlekedjünk, ne botoljunk el, és ne essünk hasa, amikor éppen a borospoharakkal vagy süteményes tálcával vánszorgunk vissza a lakásba. 

Milyen fényeket válasszunk?

Amikor kültéri hangulatvilágítást keresünk, fontos figyelembe venni, hogy milyen és mekkora területet szeretnénk megvilágítani és hogy mi a célunk a világítással: csak esztétikusabbá szeretnénk tenni a teraszt vagy valóban látni is szeretnénk a fényforrás mellett. Az alábbiakban néhány tippet adunk a megfelelő fényforrás kiválasztásához.

Erkély: az erkély esetében általában elegendő egy kisebb fényerővel rendelkező fényforrás, például egy egyszerű kültéri izzósor. A választékban megtalálhatóak hagyományos, elemmel működő, valamint napelemes változatok is, amelyek mindegyike megfelelő hangulatot teremthet az esti kikapcsolódáshoz.

Nagyobb udvari terület – például egy kiülő vagy pavilon – és terasz: ha egy nagyobb alapterületű udvari kiülőt alakítottunk ki, és szeretjük a hangsúlyosabb, erősebb fényű hangulatvilágítást, érdemes látványosabb égőket választani. Ezek a fényforrások szintén füzérről lóghatnak, de nagyobb fényt adnak, így használhatóak a nagyobb területek megvilágítására.

Hangulat megteremtése

A fények kiválasztásánál fontos figyelembe venni azt is, hogy milyen hangulatot szeretnénk teremteni, és milyen céllal használjuk az adott területet. A meleg fények általában segítenek ellazulni és kellemes hangulatot teremtenek, míg a hideg fény inkább élénkítő hatással bír, és a figyelem felkeltésére szolgál, dekoratívabb egy olyan helyen, ahol a hideg színű dekorációké a főszerep. Érdemes arra is ügyelni, hogy a kiválasztott fényforrás stílusa és jellege jól passzoljon az adott helyszín hangulatához.

Ha gyakran rendezel kerti partikat vagy baráti összejöveteleket az udvaron, érdemes nagyobb fényerejű kültéri izzókat beszerezni, hogy megfelelően megvilágítsd az udvart. Ha viszont csak hangulatvilágításra van szükséged, egy-egy kültéri izzósor vagy néhány dekorlámpás is elegendő lehet.

A terasz vagy az udvar világítását kiválasztva vegyük figyelembe a hely stílusát és környezetét is. Ha modern és letisztult a design, válasszunk egyszerűbb, letisztultabb fényforrásokat, melyek harmonizálnak a kerti bútorokkal és a környezettel. Ha pedig inkább romantikus, bohém hangulatot szeretnénk, választhatunk lágyabb, vintage stílusú lámpákat vagy mécsestartókat.

A hangulatos terasz vagy udvar titka a különböző fényforrások kombinálása. Próbáljunk meg különböző típusú fényforrásokat összeállítani, például lámpákat, mécsestartókat és fényfüzéreket. A stílusosan összeállított fények játéka varázslatossá teszi a teraszt, az erkélyt vagy éppen az udvart.

Fontos, hogy az udvaron használt fényforrások strapabíróak és időjárásállóak legyenek. Kizárólag kültérre tervezett izzókat, fényfüzéreket és lámpákat válasszunk, hogy hosszú távon élvezhessük a hangulatos világítást.

Friss cikkek