Keresés
Close this search box.
szőnyegek

Szőnyegválasztás tippek – hogyan találd meg a megfelelő darabot

A szőnyeg általában minden helyiség fókuszpontja, éppen ezért érdemes időt szánni a megfelelő szőnyeg kiválasztására. A szőnyeg kiválasztásakor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • méret
  • szín, stílus
  • tisztíthatóság
  • szőnyegek mérete

A szőnyeg kiválasztása előtt mindig mérd le a területet, ahová szőnyeget szeretnél lerakni, mert különben a megrendelt szőnyeget leterítve meglepetés érhet. Ha csak a szemünkre hagyatkozunk, könnyen elmérhetjük azt, hogy milyen méretű szőnyegre van szükségünk.

Nagyobb terek esetén a szőnyeg optikai térelválasztó is lehet: például a nappalit és az étkezőt két egyforma méretű, azonos stílusú, színeiben csak kevéssé eltérő szőnyeggel máris kettéválaszthatunk. A nappali esetében a szőnyeget mindig a kanapéhoz mérten helyezzük el. Mindig úgy tegyük le a szőnyeget, hogy az egy kicsit átfedésben legyen a kanapéval és a szőnyegre helyezzük a dohányzóasztalt és ha van, akkor a többi ülőbútort – széket, foteleket – is. A kanapé elé ne válasszunk több kisméretű szőnyeget, mert az zavaró hatást kelt, inkább egy, nagyobb méretű szőnyeget válasszunk, amelyen kényelmesen elfér a kanapé előtti kisasztal és a székek vagy a puffok.

Az étkezőbe szintén ne válasszunk kisebb méretű szőnyegeket. Az étkező asztal alá helyezzük a szőnyeget úgy, hogy az bőven túllógjon rajta, annyira, hogy az asztal mellől kihúzott étkezőszékek még a szőnyegen legyenek. Így a szőnyeg optikailag körvonalazza az étkezőasztalt és a székeket, ráadásul étkezés közben kényelmesen puha felületet érezhetünk a talpunk alatt.

A konyhába is fektethetünk szőnyeget, de ez esetben fontos, hogy ne válasszunk hosszú szálú vagy nehezen takarítható szőnyeget, igyekezzünk kifejezetten konyhai szőnyeget beszerezni.

Manapság már a fürdőszobába is kaphatóak igényes megjelenésű fürdőszobaszőnyegek, amelyek a kád elé terítve nemcsak a vizet képesek felszívni, de a fürdőszoba hangulatát is stílusosan kiegészítik. Ilyenek például az „Easy Clean” szőnyegek, amelyeket pár sorral lejjebb bővebben is bemutatunk neked.

A gyerekszobába mindenképpen csúszásgátló szőnyeget érdemes választani és szintén egy nagyobb szőnyeget, nem pedig több kisebbet, hogy a gyermek ne tudjon játék közben elcsúszni a kis szőnyegeken és kényelmesebben, biztonságosabban játszhasson.

Szőnyegek színe, stílusa

A szőnyeg színének kiválasztása során mindig tartsd szem előtt, hogy jól illeszkedjen a helyiség stílusához és színeihez. Egy élénkebb, mintás szőnyeg feldobja a szoba hangulatát és fókuszpontként magára vonja a tekintetet, míg egy halványabb színvilágú szőnyeg engedi érvényesülni a nála élénkebb színű, kontrasztosabb lakberendezési tárgyakat, kiegészítőket.

 

 

Arra mindig figyelj, hogy a szőnyeg mintája összhangban legyen a kiegészítők mintáival és formáival, különben a végeredmény zavaróan vibráló lesz.

Szőnyegek esetében is igaz, hogy a pasztellszínű darabok alapvetően nyugalmat, visszafogottságot árasztanak, míg az élénkebb színű darabok szinte kiemelkednek a térből.

A szőnyeget kiválaszthatod úgy, hogy a színvilága passzoljon a fal színéhez, és az összes többi kiegészítő és bútorok pedig egymással legyenek összhangban: ez esetben a szőnyeg és a fal egy visszafogott színvilágú keretet alkosson, például fehér fal – bézs szőnyeg, barna és zöld vagy fekete-fehér kiegészítőkkel. De társíthatsz melléjük fehér bútorokat és pasztellszínű kiegészítőket is, vagy színesebb, bohém stílusú lakberendezési elemeket is.

Azonban úgy is kiválaszthatod a szőnyeget, hogy elsődlegesen nem a fal színéhez, hanem a többi kiegészítőhöz és a bútorokhoz illeszted a színvilágát.

Szőnyeg tisztíthatósága

Sokan a szőnyeg kiválasztásakor nem gondolnak bele, hogy azt előbb-utóbb tisztítani is szükséges lesz. Azokra a területekre, amelyeket minden nap aktívan használunk, ne válasszunk hosszúszálú szőnyeget, mert csak meggyűlik a bajunk a folyamatos tisztításával. A hosszú szálú szőnyegek könnyen magukba szívják a port és nehezen távolíthatóak el róla a szennyeződések. Ha porallergiásak vagyunk, akkor is bátran rakhatunk szőnyeget az otthonunkba, csak ez esetben feltétlenül antiallergén szőnyegeket keressünk.

A legújabb trend az úgynevezett „Easy Clean „ szőnyeg, amely egy vékony, szabad szemmel észrevehetetlen szennytaszító réteggel van ellátva, amelynek köszönhetően vegyszerek nélkül, egyszerűn tiszta vízzel eltávolítható a szőnyeg felületéről még az olyan makacs szennyeződés is, mint a zsírfoltok, a lecsöppent ételmaradék, a csokoládéfolt vagy a kiömlött kávé vagy a bor. Ezek a típusú szőnyegek ráadásul mosógépben moshatóak, így nagytakarításkor nem kell a szőnyegek súrolásával bajlódnunk, és a szennytaszító réteg miatt a porallergiások is fellélegezhetnek, mert a réteg a port és a poratkákat sem engedi a szőnyeg szálai közé bejutni, így azok porszívóval maradéktalanul eltüntethetőek a szőnyeg felületéről.

Összességében a szőnyegválasztásnál a szőnyeg stílusa mellett érdemes nagyon figyelembe venni annak méretét és tisztíthatóságát, hogy a választott darab hosszú idő után is örömet okozzon és ne bosszúságot.

Friss cikkek