Keresés
Close this search box.
Lakberendezés a Pinterestről

Lakberendezés – Hogyan használd a Pinterest ötleteket

A Pinterest képek csapdája

Az otthonunk kialakítása mindig izgalmas és inspiráló feladat. A Pinterest az inspirációs források online paradicsoma, rengeteg lenyűgöző lakberendezési ötletet találunk, amelyek segítenek elképzelnünk, hogyan tudjuk az otthonunk szebbé és praktikusabbá tenni. Azonban ahogy elmerülünk a Pinterest képek világában, könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy a látottakat egy az egyben megpróbáljuk lemásolni, a végeredmény mégis merőben más lesz: egyáltalán nem hasonlít arra, amit lelki szemeink előtt elképzeltünk.

Miért lehetséges ez?

A Pinterest tele van olyan képekkel, amelyek gondosan megválasztott háttér előtt készülő, megfelelő dekorációs elemek használatával, tökéletesen elrendezett, beállított képek. Ne felejtsük el, hogy ezek a képek gyakran optimalizált képek: kiemelték a legszebb részeket, és gyakran háttérbe szorították a kevésbé szép vagy látványos részeit a helyiségnek. Minden élettérben vannak olyan kihívások, amelyeket a képeken nem látunk, például az elrendezés korlátai, a rendelkezésre álló természetes fény mennyisége vagy az adott tér méretei. A Pinterest képei nagyon vonzóak és inspirálóak lehetnek, és könnyű elhinni, hogy ha pontosan lemásoljuk az adott kép stílusát vagy dekorációs ötleteit, ugyanazt az atmoszférát teremtjük meg a saját otthonunkban is. Azonban ez nem egészen így van. Könnyen előfordul, hogy a képen látható enteriőr egyszerűen nem passzol tökéletesen az otthonunk stílusához, és olyan, mintha egy teljesen másik otthon részletét illesztettük volna be a saját lakásunkba.

De akkor hogyan használjuk a Pinterest adta inspirációkat?

A megoldás valójában egyszerűbb, mint gondolnánk. Ahelyett, hogy egyszerűen lemásolnánk a Pinteresten látottakat, érdemes egy kicsit jobban elidőzni a képeken és feltenni magunknak a kérdést, mi tetszik nekünk valójában az adott fotón. A mintás tapéta a háttérben, a kisasztal vagy inkább az asztalon lévő szárított virág kompozíció? Mindig próbáljunk meg elvonatkoztatni az összhatástól és keressük meg, hogy pontosan mi fogott meg bennünket az adott képen. A fotókon észrevett részletek – például egy különleges váza vagy egyedi tapéta – megfelelő elemek lehetnek a saját otthonunkba is. De ahhoz, hogy sikeresen átültessük ezeket az ötleteket a valóságba, többre van szükség, mint pusztán a képek másolása.

Amikor egy tetszetős képet találunk Pinteresten, ne csak hagyjuk, hogy a szépsége és a hangulata teljesen magával ragadjon minket. Határozzuk meg, pontosan mi az, ami megragadta a figyelmünket. Lehet, hogy egy bizonyos szín, egy textúra, egy bútordarab vagy egy konkrét dekorációs elem. Azután gondoljuk végig, hogyan illeszthetjük be ezeket az elemeket az otthonunkba. Ne essünk abba a hibába, hogy egész szobákat vagy helyiségeket másolunk le, helyette inkább fokozatosan építsük fel a saját stílusunkat a nekünk tetsző apró részletekből. Arra mindig ügyeljünk, hogy a „kiválogatott” részleteket összhangba hozzuk egymással. Így végeredményben megalkothatjuk az otthonunk saját stílusát, amelyben jól érezzük magunkat és ahová öröm hazatérni. Minden otthon más, és a Pinterest képeken látottakat átültetni a saját otthonunkba először is azt jelenti, hogy fel kell mérnünk a saját otthonunk lehetőségeit és korlátait. Ne erőltessünk rá az otthonunkra olyan megoldásokat, amelyek nem illeszkednek a helyiségekhez vagy éppen nem szolgálják azokat a funkciókat, amelyekre szükségünk van.

Friss cikkek