Keresés
Close this search box.
kertészkedés az erkélyen

Tippek és ötletek a balkonkertészkedéshez

Ha te is imádod a friss paradicsom, a ropogós újhagyma vagy a friss fűszernövények ízét, akkor mindenképpen érdemes belevágnod a hobbikertészkedésbe. Sokan azt gondolják, hogy zöldségtermesztéshez kizárólag kertes ház vagy nagy telek szükséges, de valójában számos olyan zöldség és fűszernövény létezik, amelyeket kiválóan meg lehet termeszteni balkonládában vagy cserepekben is.

Ha eddig még nem próbálkoztál kertészkedéssel az erkélyeden, ne aggódj, hiszen rendkívül egyszerű, ráadásul még élvezetes is.

Mire van szükséged a balkonkertészkedéshez?

 • vetőmagokra vagy palántákra
 • jó minőségű földre
 • a növényektől függően közepes vagy nagyméretű cserepekre vagy balkonládára
 • kisméretű ültető ásóra
 • gumikesztyűre
 • ollóra (a fűszernövények vágásához)
 • szükség esetén kisebb karók (vastagabb faágak is megfelelnek a célnak)

Milyen növényeket érdemes az erkélyen termeszteni?

Paradicsom és paprika

A paradicsom és a paprika kitűnően érzi magát a napfényes, meleg környezetben, így az erkély ideális hely lehet számukra. Fontos a megfelelő öntözés, de kerülni kell a túlöntözést, ugyanakkor ügyelni arra, hogy ne száradjanak ki. A különféle paradicsomfajták közül a balkontermesztéshez kifejezetten ajánlottak a koktélparadicsomok, mivel kisebb a föld- és helyigényük. Amennyiben futó típust választasz, gondoskodnod kell a paradicsom karózásáról, hogy ne törjön el.

A paprika szinte bármilyen fajtája jól terem az erkélyen, nem igényel óriási kaspót, egy átlagos, közepes méretű cserép is megfelelő a számára.

Újhagyma és fokhagyma

A frissen szedett újhagyma zamatos íze remek a reggeli mellé, ezért is érdemes ültetni: egy kisebb balkonláda vagy cserép is elegendő a termesztéséhez. A kis dughagymákat gyökerükkel lefelé ültetjük a földbe és napos helyre helyezzük. Rendszeresen locsoljuk, mert kifejezetten vízigényes növény. Az első hagymaszárak hamar növekedésnek indulnak, és néhány hét után már élvezhetjük a friss hagymaszárak ízét. A fokhagyma kevésbé napfényigényes, de a rendszeres öntözése elengedhetetlen.

Sárgarépa és gumós növények

Sárgarépát vagy gumós növényeket termeszteni egy nagyobb cserépben vagy balkonládában is lehet, azonban nagyobb mélységű tartályokra lesz szükség, ha több sárgarépát tervezel ültetni. Bab, borsó és káposzta is ültethető erkélyen, de ezekhez is nagyobb méretű cserép ajánlott.

Fűszernövények

Az erkélyen leggyakrabban a következő fűszernövényeket szoktuk ültetni:

 • Oregánó: viszonylag gondozásmentes, szereti a napfényt, vízigénye átlagos.
 • Bazsalikom: szereti a napfényt és a meleget, tápanyagban gazdag talajra van szüksége, rendszeres öntözést igényel.
 • Koriander: szereti a napfényt, és a humuszban gazdag talajt, vízigénye a bazsalikoméhoz hasonló.
 • Kapor: gyakorlatilag gondozásmentes fűszernövény, kimondottan szereti a napfényt, vízigénye átlagos, nem igényel tápanyagdús földet.
 • Menta: több fajtáját is termeszthetjük balkonládában. Illata jellegzetesen erős már az első pillanattól kezdve. Nagyon gyorsan teret hódít, így érdemes külön cserépbe vagy kaspóba ültetni. Nem igényel különösebben tápanyagdús talajt, jól bírja az erős napfényt is, időnként szükséges megöntözni, de nem kell napi szinten locsolni.
 • Citromfű: a mentával hasonló a víz-, talaj-, és fényigénye és ahhoz hasonlatosan szintén igen hamar teret hódít, így a citromfüvet is érdemes külön kaspóban nevelni.
 • Kakukkfű: jól bírja az erős napfényt, kevés vízzel is megelégszik és nem különösebben tápanyagigényes növény.
 • Metélőpetrezselyem: szereti a napfényt, de csak napi pár óra hosszában. Ha túl sok napfény éri, hajlamos elfonnyadni. Szereti a vizet és a tápanyagdús talajt, de a kevésbé jó minőségű talajban is megmarad, csak kevésbé lesznek szépek a hajtásai.
 • Rozmaring: szereti a napos, meleg helyeket. Mérsékelten vízigényes, gyökerei a túlöntözés hatására rothadásnak indulnak, ezért csak akkor öntözd, ha azt érzed, hogy egyáltalán nem nedves a földje.
 • Zsálya: nagy a fényigénye, szereti a napfényt és a meleg helyeket. Mérsékelten vízigényes, tápanyagban gazdag talajban szebb hajtásokat és leveleket hoz.
 • Metélőhagyma: jól bírja az erős napfényt is, kifejezetten szereti a vizet, de ügyelj arra, hogy ne pangjon alatta a víz. Tápanyagdús talajban erősebben fejlődik.
 • Levendula: szereti a napfényt, de csak napi pár órában. Ha túlságosan sok napfény éri, könnyen megéghet. Szereti a vizet és a tápanyagdús földet.

Ráadásként egyes fűszernövények az illóolajaiknak köszönhetően nemcsak kellemes illatot árasztanak az erkélyen, de távolt tartják a rovarokat is. A levendula, a citromfű és a bazsalikom például kimondottan jó természetes rovarűzők, így feltétlenül ültess belőlük, ha szúnyogmentes estéket szeretnél eltölteni az erkélyeden. 🙂

Mikor ültessük el a növényeket?

Az ideális ültetési időszak a tavasz, de csak akkor, amikor már elmúltak a fagyok. Ne ültesd ki az erkélyre a növényeket, amíg a fagyveszély fennáll, mert a fagy gyorsan tönkreteszi a palántákat. A legjobb ültetési időszak május elejétől május közepéig tart. Ha csak néhány palántát ültetnél, és nem szeretnéd teljesen beborítani az erkélyt növényekkel, akkor már május elején is el lehet kezdeni az ültetést. Ebben az esetben készíts melléjük vastag fóliát, és éjszakára takard le gondosan a növényeket, hogy megvédje őket az éjszakai fagyoktól. Ha beköszönt az ősz és a hideg, ezeket a növényeket akár a konyhában, az ablakpárkányon is tovább nevelheted.

A növények locsolása

Ügyelj arra, hogy a növények ne száradjanak ki, különösen a nyári nagy melegben. Általában heti egyszeri öntözés elegendő az átlagos vízigényű növények számára, de mindig vedd figyelembe az időjárási körülményeket. Extrém meleg esetén heti többszöri öntözés is szükségessé válhat.

Plusz tippek

Az ültetés előtt gondosan csoportosítsd a növényeket, figyelembe véve a hasonló fény-, táptalaj- és vízigényüket. Az azonos igényű növényeket ültesd egymás mellé, különösen akkor, ha nagyobb balkonládákat használsz. A fényigényes növények a naposabb, míg a kisebb fényigényűek az erkély árnyékosabb részére kerüljenek. Ha nem szeretnéd, hogy a növényeid virágzásba kezdjenek vagy túl sok magot hozzanak, rendszeresen metszd vissza a hajtásokat. A rendszeres metszés által a növények bokrosabbak lesznek, a levágott leveleket pedig kiválóan felhasználhatod főzéshez.

Friss cikkek