Keresés
Close this search box.
takarítási tippek

Tippek gyors takarításhoz, ha sürget az idő

Előfordul, hogy a hétköznapi teendők mellett nem jut elég idő a takarításra és hét végére úgy néz ki a lakás, mintha egy tornádó szaladt volna át rajta. Ezzel alapvetően nincs semmi gond, ha hétvégén rendet tudunk rakni. Azonban előfordul, hogy telefonhívást kapunk egy régi baráttól vagy a rokonoktól, akik villámlátogatást terveznek nálunk és fél-egy órán belül érkeznek. Ez esetben jó, ha van egy vésztervünk a lakás rendbetételére, hogy az fogadóképes állapotban legyen, mire betoppannak a vendégek. 🙂

Most éppen erre az esetre hoztunk néhány tippet, hogy maximum fél óra alatt rendet varázsolhass a lakásban.

A gyors rendteremtés kulcsszava a hatékonyság!
Fontos, hogy ne kapkodj, hanem határozottan, de gyors mozdulatokkal takaríts.

1. Helyiségek átszellőztetése

Nyisd ki az ablakokat, még akkor is, ha egy kicsit hideg van kint. Pár perc alatt átszellőzik a lakás és máris sokkal frissebb lesz a levegő. Ha szükségét érzed, akkor vegyél a kezedbe egy lakásillatosító sprayt (végszükség esetén egy kellemes illatú parfüm is megteszi) és fújd körbe a lakásban. Figyelj arra, hogy ne legyen túl tömény az illat, néhány fújás bőven elegendő.

2. Szemét eltakarítása

Fogj a kezedbe egy szemeteszsákot és járd körbe a lakást. Használt papír zsebkendő, elejtett papírdarab, bármi, ami a szemétbe való, szedd össze és dobd be a zsákba, majd a kukába.

3. Porszívózás

Nem szükséges az egész lakást felporszívózni, de legalább azokat a helyiségekben porszívózz, ahol biztosan vendégeket fogadsz. Nappali, előszoba, esetleg étkező. A hálószoba ajtaját nyugodtan zárd be a kíváncsi tekintetek elől.

4. Felmosás

A fürdőszobában és a konyhában érdemes felmosni a követ – járólapot. Ha a konyhába nem szándékozol vendéget engedni, akkor az kihagyható, de a fürdőszobát ne felejtsd el.

5. Nagyobb felületek tisztítása

Amíg a fürdőszoba padlója szárad, addig fogj a kezedbe egy nedves portörlő rongyot és menj végig a nagyobb felületeken. Asztallap, komód, dohányzóasztal, tálalószekrény, stb. Ne rohangálj körbe-körbe a lakásban, vedd sorra a helyiségeket: előszoba, nappali, fürdőszoba, esetleg gyerekszoba (ahová a vendégeket be akarod engedni). Ha a nappaliban, előszobában és a fürdőszobában nagyon koszosak a tükrök – és a nagyobb üvegfelületetek -, érdemes ezeket is megpucolni. Ne gondolj nagytakarításra, nem kell, hogy fényesen csillogjon, csak a nagyobb foltok, maszatolások ne látszódjanak az üvegen/tükrön. Főképpen igaz ez egy napfényes előszobában vagy nappaliban, ahol azonnal látszik, ha az üvegfelületek erősen foltosak.

6. Szanaszét hagyott dolgok

A szétdobált vagy széthagyott dolgot rejtsd el a fiókokba, dobozokba, a szekrénybe – lehetőleg az eredeti helyére, de ha túl sok időt venne igénybe a dolgok helyrepakolása, akkor szépen pakold be a szekrény aljába a nagyobb tárgyakat, a kisebbeket pedig a fiókokba. [ A vendégek távozása után ezeket a dolgokat pakold el a tényleges helyükre, hogy ne csinálj hosszútávon káoszt a fiókjaidban és a szekrények aljában! ]

7. Elpakolás, párnák igazítása

Ha mindennel végeztél, pakold el a porszívót és a portörlőt, zárd be az ablakokat, majd ha van a nappaliban ülőgarnitúra vagy nagyobb fotelek, székek, akkor kicsit rázd fel a garnitúra párnáit és igazítsd meg a fotel vagy a szék huzatát.

És végül ne feledd, ez nem nagytakarítás! Nem kell mindennek tökéletesnek lennie, a lényeg, hogy ne úgy nézzen ki a lakás, mint ahol most söpört végig egy hurrikán. Ha a gyerekeket is be tudod vonni a gyors takarításba, akkor együttes erővel pillanatok alatt végezhettek a teendőkkel.

Friss cikkek