Keresés
Close this search box.
terek optikai nagyítása és kicsinyítése

Terek optikai nagyítása és kicsinyítése

A hatékony és okos térkihasználás segít abban, hogy még a kisebb lakásokban is kellemes és funkcionális környezetet hozzunk létre. Most hoztunk néhány tippet a bútorok és használati tárgyak optimális elrendezéséhez, hogy a rendelkezésre álló teret a lehető legjobban használhassuk ki.

Kicsi és nagy terek optimális kihasználása

Kicsi alapterületű otthonok és kis terek esetében kulcsfontosságú szerepe van annak, hogy milyen méretű bútorokat választunk. Ha van rá lehetőségünk, akkor válaszunk multifunkcionális bútorokat, például lehajtható étkezőasztalt, asztallá alakítható, tárolós dolgozószekrényt vagy kényelmes kanapéágyat, amelyet nappal kisebb méretűre összehajthatunk. A nappaliba ne helyezzünk el nagy helyet elfoglaló sarokkanapét vagy széles foteleket, helyette válasszunk inkább kisebb, kétszemélyes kanapét – ha mindenképpen kanapéra vágyunk és egymásra rakásolható székeket vagy kisméretű ülő puffokat. A beépített szekrények sok mindent elnyelnek, így érdemes egy nagyobb beépített szekrényt készíttetni, mintsem több, kisebb ruhásszekrénnyel telezsúfolni a hálószobát. Ne zsúfoljuk tele a kis tereket dekorációkkal, még akkor sem, ha bőven akad neki hely, mert a túlzásba vitt dekorációs elemek használata optikailag még tovább szűkíti a kisebb alapterületű helyiségeket és könnyen egy átláthatatlan, zsúfolt káosz lehet a végeredmény.

Nagyméretű terek esetében már könnyebb a térkihasználás, de a megfelelő elrendezés és a tér optimális kihasználása itt is kiemelkedően fontos szerepet kap. A bútorok mérete és aránya nagyban befolyásolja a helyiség hangulatát. Két választásunk van: vagy egybefüggően meghagyjuk a nagyobb teret, például a nappali kialakításakor, vagy kisebb részre osztjuk és ezeket különböző funkciókkal látjuk el.

Ha szeretnénk meghagyni a tágabb teret, akkor ne telezsúfoljuk tele kisebb bútorokkal, inkább válasszunk nagyobb méretű bútorokat, amelyek visszafogottan szűkítik a teret, de elegendő hely marad közöttük a kényelmes mozgáshoz, járkáláshoz. Az elrendezést tekintve pedig törekedjünk fókuszpontok kialakítására. Egy központi elem, például egy kandalló vagy egy nagy ablak szép kilátással segít abban, hogy a figyelem a helyiségnek arra a pontjára terelődjön. Ebben az esetben a dekorációk megválasztásakor is ügyelj arra, hogy ne az apróbb, kisebb méretű darabokat válaszd, hanem olyan elemekkel dekorálj, amelyek nagyobb teret kívánnak: például nagyobb méretű padlóváza, sok apró falikép helyett egy nagyobb festmény, asztali mécsesek helyett nagyobb méretű gyertyák gyertyatartóval. Szellősebben kialakított nagyobb méretűt erek esetén a dekorációnak nagy jelentősége van, mert a színeivel és a méreteivel jelentősen befolyásolják a helyiség hangulatát.

Ha szeretnénk kisebb terekre tagolni a helyiséget, akkor pedig a szekvenciális elrendezés a kulcs: bontsuk a teret kisebb, funkcionalitás szerinti zónákra. A tér megfelelő tagolása lehetővé teszi, hogy az egyes helyiségek és zónák jól elkülönüljenek, ugyanakkor összhangban maradjanak az egész otthonnal. Egy hatalmas nappali egy kényelmes tévénézésre alkalmas ülősarokkal, mellette egy olvasósarokkal és középen egy szabad, könnyen bejárható térrel rendezett és könnyed hatást kelt. A sarkokat bőven elegendő stílusos térelválasztókkal határolni. Térelválasztó lehet egy könyvespolc, egy paraván, egy saját magunk által kialakított növényfal, de lehet egy plafonról belógó áttetsző függöny vagy függönyroló is. A térelválasztók használata nagyban hozzájárul ahhoz, hogy funkcionálisabbá tehessünk egy nagyobb alapterületű helyiséget. A túlzottan nagy terek rideg hatást keltenek, ellentétben a térelválasztókkal határolt, hangulatok kis helyiségekkel. Ráadásul, ha térelválasztókat használsz, akkor minden egyes sarkot és területet még funkcionálisabbá tehetsz és a dekorációk kiválasztásakor is könnyebb dolgod lesz.

Optikai nagyítás és kicsinyítés

A helyiségek méretével optikailag csalhatunk egy kicsit. Ha szeretnénk növelni a teret, akkor a következő pontokat érdemes megfogadni:

 • Mindig használjunk világos színeket: ne fessük sötét színűre a falakat, mert az összenyomja, szűkíti a teret és barátságtalan hatást kelt. Használjunk olyan világos színeket a falakon, mint például a fehér, a halvány pasztellszínek vagy halványszürke, mert így világosíthatjuk a helyiséget, optikailag nagyobbnak fog látszani, és hangulatosabb is lesz a végeredmény.
 • A kisebb alapterületű helyiségeknél rendkívül fontos, hogy elegendő természetes fény jusson be a szobába, így az ablakokra csak fényáteresztő, minta nélküli vagy visszafogott mintájú világos függönyöket helyezzünk, ódzkodjunk a sötét színű és erős mintázatú függönyöktől. A szobában használt textíliákkal is ugyanez a helyzet: törekedjünk arra, hogy világosabb, egyszínű vagy nagyobb mintákkal dekorált textileket válasszunk, mert az aprócska mintázatok zsúfoltabb érzetet keltenek a kis terekben.
 • Amennyire csak lehet, hagyjuk szabadon a teret, ne pakoljunk tele minden sarkot vagy falat bútorral és kiegészítőkkel, dekorációkkal, hogy a tér szellősebb maradjon, ezáltal nagyobbnak tűnjön. Helyezzük a bútorokat a fal mellé, hogy több szabad teret hagyjunk a helyiség közepén. Használjunk magas bútorokat, hogy ezzel is optikailag növeljük a belmagasságot.
 • Használjunk tükröket a falakon vagy a falnak támasztva, mert ezek visszatükrözik a fényt, így világosabb lesz a helyiség és nagyobbnak tűnik majd a tér.
 • Szerezzünk be kihúzható kanapét a nagyméretű ülőgarnitúra helyett, amely napközben tökéletes olvasáshoz vagy tévénézéshez, éjszakára pedig kinyitható. Így nappal több szabad hely marad a szobában.
 • Használjunk többféle fényforrást, hogy a szoba világosabb legyen, állólámpákat, mennyezeti lámpákat, fali lámpákat egymással kombinálva.
 • Helyezzünk egy nagy szőnyeget a földre, amely által a teret optikailag összekötjük és nagyobbnak tűnik. A sok kis szőnyeg ugyanúgy zsúfolt érzetet kelt, mint az apró mintázatú textilek.

Ha szeretnénk optikailag kicsinyíteni a teret, akkor pedig a következő dolgokra figyeljünk:

 • Használjunk sötétebb színtónusokat a falakon és a bútorokon, mert ezek kevesebb fényt tükröznek vissza, ezáltal a tér szűkebbnek tűnik.
 • Nagyobb bútorok: nagyobb méretű bútorokat válassz, amelyek elfoglalják a fal melletti tér nagy részét és ezzel optikailag beszűkítik a helyiség középső részét. De ügyelj arra, hogy ne zsúfold tele a helyiséget túlságosan sok nagyméretű bútorral, mert a végeredmény nyomasztó lehet.
 • Kerüld az erős kontrasztokat a színek és a textúrák között, mert ezek a figyelmet a terem méretére vonhatják.
 • Kevesebb fény: használj kevesebb fényforrást, hogy a helyiség kisebbnek, meghittebbnek tűnjön.
 • Ha nagyméretűek az ablakaid és a helyiség is, akkor az ablakok méretét sötétebb függönyökkel tudod optikailag csökkenteni.
 • Oszd fel a teret térelválasztókkal vagy több kisebb szőnyeggel, így nem egy fókuszpontot hozol létre az adott helyiségben, hanem többet: a tér optikailag megosztott lesz, így hangulatosabbnak, kisebbnek hat.

A terek méretét optikailag befolyásolhatjuk pusztán a megfelelő színválasztással. Ha szeretnénk hosszában rövidíteni a teret, akkor a szemközti falat sötétebb árnyalattal fessük, mint az oldalsó falakat. Ha a teret optikailag növelni akarjuk, akkor a padló legyen sötétebb a falaknál és a plafonnál, ha pedig kicsinyíteni akarjuk, akkor a plafont fessük sötétebb színű festékkel. A két oldalsó falat sötétebb árnyalatúra festve pedig könnyedén varázsolhatjuk szűkebbre az egyébként túlságosan szélesnek tűnő helyiséget.

Friss cikkek