Keresés
Close this search box.
illatgyertya lakásillatosító

Tippek a lakás illatosításához

Egy fárasztó, nehéz nap után hazaérni, belépni a lakás ajtaján és hirtelen megérezni az otthon illatát kifejezetten jól eső érzés. Olykor elég beleszippantani a levegőbe, és a kedvünk egy csapásra megváltozik. A béke szigetére értünk, ahol minden kellemes virágillatú, vár bennünket az elkészített vacsora, utána pedig egy fotel a kedvenc könyvünkkel… Nos, ez sajnos nem túl gyakran történik így, de valljuk be, azért meg tudnánk szokni. 🙂

A lakás levegőjének minősége nem csupán a közérzetünket, hanem az egészségünket is érinti. Ajánlott naponta legalább 10 percig szellőztetni, télen pedig legalább 5 percet, akkor is, ha hideg van odakint. Emellett feldobhatjuk otthonunk hangulatát néhány természetes illatosító segítségével. Az illatoknak jelentős hatása van hangulatunkra és közérzetünkre, ezért érdemes olyan nyugtató, kellemes aromákkal körülvenni magunkat, amelyek kedvezően befolyásolják a közérzetünket. Az otthonunkba érkező vendégek első benyomását is meghatározza, hogy milyen kellemes illat fogadja őket a lakásba toppanva.

Milyen lakásillatosítót válasszunk?

A lakás illatának megválasztásánál fontos, hogy a helyiségek illatai harmonizáljanak egymással, ugyanakkor minden családtag a saját ízlésének megfelelő illattal illatosíthassa a szobáját. A mesterséges illatosítók, légfrissítők nagy választékban kaphatóak, de ezek legtöbbször hajtógázokat tartalmazhatnak, melyek károsíthatják az egészséget a gyakori használat során. A lakás illatosításhoz az egyik legjobb választást a természetes, 100%-os illóolajokkal készült illatosító vagy a diffúzorok, amelyeket szintén tiszta, 100%-os illóolajokkal érdemes használni. Választhatunk illatosítóként még füstölőt, illatgyertyát vagy aromalámpákat is, ez igazából csak ízlés kérdése. Ha füstölővel szeretnénk illatosítani, akkor arra mindig ügyeljünk, hogy kizárólag minőségi, gyógynövényekből készült füstölőt szerezzünk be és ne a legolcsóbb, minőségtelen utánzatot vásároljuk. Füstölő használata esetén javasolt a gyakori szellőztetés, hogy a füstölőtől ne legyen émelyítően erős illat a lakásban. Illatgyertyák esetén is figyeljünk oda arra, hogy szójagyertyát vásároljunk és elsősorban ne a hagyományos illatgyertyák közül válogassunk. A hagyományos illatgyertyák paraffint tartalmaznak, amelyek égésükkor kőolajszármazékot juttatnak a levegőbe. Ezzel szemben a szójagyertyák szójababból készülnek, amelyek amellett, hogy teljesen környezetbarátak, az egészségre is ártalmatlanok, ráadásul hosszabb az égési idejük is. Az aromalámpában használhatunk illóolajokat vagy szójaviasz kockákat is. Ez utóbbi ugyanolyan kellemes illatot áraszt, mint a szójagyertya, de kisebb kiszerelésben kapható. Az aromalámpa tetejébe helyezve, alul mécsest gyújtva az illatviasz nagyon lassan párolog el, így hosszantartó illatot eredményez.

Milyen illatokat válasszunk?

Az illat kiválasztása elsősorban attól függ, milyen hangulatot szeretnénk elérni vele. Ha nyugtató, stresszoldó hatást keresünk, érdemes a levendulát, kamillát vagy akár az eukaliptuszt választani.

Azoknak, akik friss, üde illatot szeretnének otthonukban érezni, a citrusos illatok bármelyike ideális választás. Legyen szó grapefruitról, citromról, narancsról, vagy ezek kombinációja egy finomabb virágillattal, biztosak lehetünk benne, hogy kellemes és frissítő lesz tőle a szoba levegője.

Friss cikkek