Keresés
Close this search box.
rózsaszín a lakberendezésben

Színpszichológia a lakberendezésben – Rózsaszín

Már régóta ismeretes, hogy a különböző színek másképpen hatnak a közérzetünkre, a hangulatunkra és a produktivitásunkra. A színpszichológia tudománya a lakberendezésben is hasznunkra válik, mert így könnyebben megtervezhetjük, hogy az egyes helyiségeket milyen színekbe öltöztessük, hogy ne csak a designnal legyünk elégedettek, hanem a helyiség maximálisan betölthesse a funkcióját.

Színpszichológia cikksorozatunk első részében a rózsaszínről ejtünk szót.

A rózsaszín komplementer színe a zöld.

A komplementer színek az egymást megfelelően kiegészítő színpárok. A színkör egyik oldalán találhatóak a meleg színek (vörös, narancs, sárga), a másik oldalon pedig a hideg színek (zöld, kék, ibolya). A meleg színek inspiratívak és figyelemfelkeltőek, míg a hideg színek nyugalmat, békét, biztonságot árasztanak.

színkör

A rózsaszín a lakberendezésben igen kedvelt szín, mert könnyed és romantikus hangulatot teremthetünk a használatával. Az édes és lágy árnyalatoktól a mélyebb és élénkebb tónusokig számos változatban használhatjuk. A világosabb vagy pasztell rózsaszín árnyalatok kifejezetten romantikus, kedves, visszafogott hangulatot árasztanak, amely nagyon jól kombinálható erősebb színekkel is: fehér, fekete és szürke kiegészítőkkel kombinálva kimondottan nyugtató hatást kelt a pasztellrózsaszín, éppen ezért érdemes például a hálószobában vagy az olvasósarokban használni ezeket a színkombinációkat.

Az élénkebb rózsaszín árnyalatok boldogságot, vidámságot és érzékiséget sugallnak, így jól használhatóak a hálószoba egy-egy részletében, de kreatív vagy hobbiszobában is tökéletesen megállják a helyüket. A rózsaszín egyedi és kreatív környezetet teremthet: az élénkebb rózsaszín árnyalatok vagy neon színek merész és izgalmas hatást kelthetnek. Ezt a színt a kreatív helyiségekben használva serkenthetjük az inspirációt és a kreativitást. Ha a rózsaszín élénk változataival szeretnénk dekorálni, akkor ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba. Az itt-ott megjelenő élénk rózsaszín kiegészítők feldobják a helyiség hangulatát, vidámabbá és fiatalossá teszik a teret, de a túlzásba vitt élénk rózsaszín vibráló és zavaró hatást kelthet.

Friss cikkek