Keresés
Close this search box.
narancssárga a lakberendezésben

Színpszichológia a lakberendezésben – Narancssárga

Már régóta ismeretes, hogy a különböző színek másképpen hatnak a közérzetünkre, a hangulatunkra és a produktivitásunkra. A színpszichológia tudománya a lakberendezésben is hasznunkra válik, mert így könnyebben megtervezhetjük, hogy az egyes helyiségeket milyen színekbe öltöztessük, hogy ne csak a designnal legyünk elégedettek, hanem a helyiség maximálisan betölthesse a funkcióját.

Színpszichológia cikksorozatunk harmadik részében a narancssárga színről ejtünk szót.

A narancssárga komplementer színe a kék.

A komplementer színek az egymást megfelelően kiegészítő színpárok. A színkör egyik oldalán találhatóak a meleg színek (vörös, narancs, sárga), a másik oldalon pedig a hideg színek (zöld, kék, ibolya). A meleg színek inspiratívak és figyelemfelkeltőek, míg a hideg színek nyugalmat, békét, biztonságot árasztanak.

színkör

Ez az életvidám, barátságos, meleg szín energiát, életerőt és kreativitást sugall. Nappaliban vagy dolgozószobában használva élénkít, energiával tölt fel és felpezsdít, hobbiszobában segíti a kreativitás kifejezését és új ötletekre inspirál, dolgozószobában pedig jobb munkateljesítményre serkent.

A mélyebb, erősebb narancs szín motiváló hatású, optimizmusra sarkall, míg a halványabb narancssárga inkább kellemes, barátságos légkört teremt. A mélyebb narancssárga vagy terrakotta tónusok kellemes és meghitt légkört teremtenek, így a nappaliban vagy az étkezőben használva egy barátságos és invitáló hangulatot érhetünk el vele. Bár kevesen tudják, a narancssárga étvágygerjesztő hatású is, így az étkezőben és a konyhában bátran használhatunk narancs színű kiegészítőket akár kisebb bútorok, akár dekoráció formájában is.

Ha természetes hatást szeretnénk kelteni, akkor kombináljuk a barna szín árnyalataival vagy fonott rattanbútorokkal és természetes anyagokból készült kiegészítőkkel, dekorációkkal. Fehér falakkal, rattan fotellel, zöld növényekkel és terrakotta kiegészítőkkel egy narancssárga ágyneműgarnitúra igazán természetközeli hangulatot eredményez a hálószobában.

A narancssárga színnel azonban vigyáznunk kell, mert ha túlzásba visszük, akkor zavaró lesz, és nem tudunk tőle nyugodtan pihenni, kikapcsolódni, hiszen folyamatosan a serkentő, vitalizáló hatását érezhetjük. Hálószobában éppen ezért kerüljük a rikító narancs árnyalatokat, csak a visszafogottabb színárnyalatok közül válogassunk.

Friss cikkek