Keresés
Close this search box.
terasz kialakítása

Terasz és erkély design: a kültér igazítása a beltérhez

A terasz és az erkély rendszerint nem kap elegendő figyelmet, pedig valójában ugyanannyira az otthonunk része, mint a nappali vagy éppen a hálószoba. Akár egy kisméretű erkélyről, akár egy nagyobb méretű teraszról van szó, érdemes a stílusát az otthonunk belső enteriőrjéhez igazítani.

Helytakarékosság

A kisebb méretű erkélyek esetében kiemelten fontos a helytakarékosság, így próbáljunk helytakarékos kültéri bútorokat és tárolókat választani. Ha ketten vagy négyen lakunk a lakásban, felesleges hatfős kerti ülőbútort vásárolni. Az összecsukható kerti székek is kényelmesek tudnak lenni, nemcsak a nagyobb fotelek. Ha a kerti székeket nem tartjuk elég kényelmesnek, akkor vásároljunk vagy készítsünk vastagabb ülőpárnákat, amelyeket rá tudunk kötni a szék ülőfelületére és a háttámlájára.

Ha a kerti székeknél valamivel kényelmesebbre vágyunk, akkor készíthetünk vagy készíttethetünk méretre szabott kültéri bútort is, méretre szabott, vastag és kényelmes szivaccsal.

A lehajtható asztalka is nagyon szuper és helytakarékos: ezt kimondottan csak akkor ajánljuk, ha egyedül vagy ketten laktok a lakásban, mert csak 2 fő számára ad elegendő helyet.

Kényelem és munka

Még a kisebb méretű erkélyek is tökéletesen alkalmasak arra, hogy pihenősarkot vagy éppen nyári irodasarkot csináljunk belőlük. Egy kényelmes, felakasztható, kipárnázott ülőfotel igen jó szolgálatot tesz a nyári estéken, tökéletes hely a relaxációhoz.

Ha kicsi a lakásod, akkor érdemes az erkélyt is egy plusz helyiségként kezelni. Az erkélyre ki tudod vinni a dolgozóirodádat, és bár a hely kicsi lesz, mégis a szabadlevegő miatt sokkal nagyobbnak és barátságosabbnak fogod érezni, mint egy ugyanakkora alapterületű dolgozószobát. 

Barátságos hangulat

Ha már az erkélyről van szó, ne feledkezzünk meg a balkonnövényekről sem! Az erkély szinte üres lesz növények nélkül. Ha van rá lehetőséged, mindenképpen helyezz el zöld növényeket az erkélyen, hogy azok barátságosabbá és természetközelibbé tegyék az enteriőrt. Mindig az erkély fekvésének megfelelően válaszd ki a növényeket, hogy azok sokáig megmaradjanak, és ékes díszei legyenek otthonodnak.

Az erkély világításáról se feledkezz meg! A hangulatvilágítás hozzájárul a meghitt és intimebb atmoszféra létrehozásához. A hangulatvilágítás stílusát mindig igazítsd az erkély enteriőrjéhez. Ha teheted, válassz környezetbarát megoldásként napelemes kültéri fényeket.

Terasz funkciója

A nagyobb alapterületű teraszok esetében jellemzően nem szükséges annyira a helytakarékosságra fókuszálni. Az elsődleges szempont a kényelem megteremtése. Fedett terasz esetén könnyen kibővítheted az étkeződet és a konyhádat olyan módon, hogy maga a terasz funkcionál étkezőként, így több helyed marad a házban.

Ha nem szeretnél étkezőt csinálni a teraszból, akkor pedig nagyobb méretű kényelmes kültéri fotelekkel tökéletes pihenősarokká alakíthatod. A nagyobb teraszok szuper helyet adnak a nyári grillpartyknak, de egy születésnap megünneplésére is kiváló helyszín lehet.

Ha kisebb terasszal rendelkezik az otthonod, akkor olyan megoldást is választhatsz, hogy a teraszt a kert felé meghosszabbítod. Gyakorlatilag térkövekkel kialakítasz egy plusz terasz részt a kertben, így ideális helyszínt teremtve a baráti beszélgetéseknek és a sütögetésnek.

Stílus

A kültéri bútorok alapvetően másképp néznek ki, mint a beltéri bútorok, de a stílust mégis számtalan módon variálhatod. Mint már említettük, figyelj arra, hogy a kültér és a beltér stílusa összhangban legyen egymással. A terasz vagy az erkély is berendezhető akár a most divatos minimalizmus jegyében, de bátran eltérhetsz a most divatos elemekről és csempészhetsz például egy kis rusztikus vagy éppen romantikus megjelenést is a kültérbe.

A lényeg, hogy a terasz és az erkély ugyanúgy az otthonunk része legyen, mint a többi helyiség. A kültéri bútorok választásakor igyekezzünk olyat vásárolni, amelyek UV állóak, hogy a bútor sokáig megmaradjon eredeti színében, és ne kopjon meg a kültéri használattól. Ha fedett a terasz vagy az erkély, akkor pedig bátran válasszunk kültéri szőnyegeket és dekorálhatunk sok-sok díszpárnával is, mert a tető megvédi az esőtől, így sokáig otthonos és barátságos marad a teraszunk.
sad

Friss cikkek