Keresés
Close this search box.
minimalista hálószoba

Minimalista szemlélet a rendteremtésben

A minimalista szemlélet a „kevesebb több” elvét veszi alapul.

Ha fenntartható otthont szeretnél, akkor a minimalista szemlélet elsajátítása kifejezetten hasznos. A szemlélet lényege, hogy ne halmozzunk fel olyan tárgyakat, amelyek feleslegesek és amelyeket valójában nem használunk.

Sokan esnek rendszerint abba a hibába, hogy felesleges dolgokat vásárolnak az otthonukba csak azért, mert éppen akciós volt a közeli áruházban vagy mert a barátjuknál láttak valamilyen lakberendezési tárgyat, amely megtetszett nekik és ugyanolyat akarnak maguknak is.

Törekedjünk arra, hogy csak olyan lakberendezési tárgyakat vásároljunk, amelyek valóban jól illenek az otthonunkba és amelyek tényleg tetszenek nekünk, de csak az aktuális trendeket akarjuk követni.

A használati tárgyak közül pedig szortírozzuk ki azokat, amelyekre nincs szükségünk csak évek óta porosodnak a polcon vagy a szekrényben, de semmi hasznát nem vesszük és nem is állnak közel a szívünkhöz. Most nem a számunkra értékes, érzelmekkel bíró tárgyakról és emlékekről van szó, hanem azokról, amelyeknek tényleg nem tudjuk hasznát venni.

A bevásárlásnál is figyeljünk arra, hogy ne vegyünk meg felesleges dolgokat, mert ha nem tudjuk hasznát venni, akkor később csak kacat lesz belőle és a káoszt fogja fokozni a lakásban.

Különösen igaz ez a konyhai felszerelésekre: csak olyan eszközöket vásároljunk, amelyekről tudjuk, hogy tényleg ki fogjuk próbálni a konyhában és tényleg jó hasznát vesszük a főzésnél vagy a sütésnél.

Ha nem halmozzuk fel a felesleges tárgyakat, akkor az otthonunk rendezettebb lesz és így a takarítás is sokkal egyszerűbb és könnyebb. Ráadásként a feleslegesen felhalmozott tárgyak előbb-utóbb a szemeteskukában végzik és a folyamatos gyűjtögetéssel hosszútávon csak növeljük a keletkező hulladék mennyiségét.

Ezeknek a tanácsoknak a megfogadásával elkerülhetjük, hogy hosszútávon kacattal legyen tele az otthonunk és marad hely a számunkra igazán értékes tárgyainknak. 🙂

Friss cikkek