Keresés
Close this search box.
tárolórendszerek

Tárolórendszerek kialakítása – avagy mit, hol és hogyan tároljunk?

A tárolás az egyik legfontosabb dolog, amire ügyelnünk kell az otthonunk kialakításakor vagy átalakításakor. Lehet az otthonunk bármilyen stílusos, ha a felesleges dolgaink szanaszét hevernek, a tér rendezetlen lesz és egyáltalán nem lesz számunkra otthonos, hangulatos és pihentető. Az esztétikus és rendezett tér kellemes és nyugodt atmoszférát teremt, amelyben könnyen tudunk koncentrálni és kikapcsolódni. A megfelelő tárolás és rendszerezés tehát alapvetően fontos a praktikus és élhető otthon kialakításához.

Nézzük tehát helyiségek szerint, hogy mit és miben érdemes tárolnunk!

Előszoba

Az előszobát úgy kell kialakítanunk, hogy kényelmesen elférjenek a cipők, a levetett kabátok, esetleg a sálak és a kalapok is. Ha nagyobb előszobád van, akkor érdemes beszerezni egy olyan zárható szekrényt, amelybe beférnek a kabátok, és amely frontján akasztókat szerelsz fel az esetleg még vizes, ázott kabátoknak. Így a megszáradt felsők már eltehetőek a szekrénybe és az előszoba mindig tiszta és rendezett lehet. A cipőknek is érdemes egy zárható cipőtárolót beszerezni, amely elnyeli a család összes tagjának cipőjét, így megszüntetve a folyamatos cipőkirakodást az előszobában. A reggeli öltözködéshez mindig jól jön egy cipős pad, ahová a gyerekek leülhetnek, és így könnyen megtanulhatják saját maguk felvenni a cipőjüket. Ha van elegendő helyed, a reggeli készülődéshez jól jön egy nagyobb méretű tükör, amiben ellenőrizni tudod az oufitedet indulás előtt. Ha kisebb méretű előszobával rendelkezik az otthonod, akkor se csüggedj! Ma már léteznek olyan előszobaszekrények, amelyeknek az alsó része ülőpadként van kialakítva, a felső része pedig akasztós és polcos a kabátoknak és a kalapoknak vagy sálaknak. Ha nagyon kevés helyed van, akkor érdemes egy asztalossal méretre szabott szekrényt készíteni, hogy a rendelkezésre álló helyet praktikusan használhasd, és ne legyen kisebb bútorokkal telezsúfolva az előszoba.

Nappali

A nappaliban és a közös helyiségekben mindig akad olyan holmi, amit hosszútávon csak ott tudsz tárolni. A könyvek tárolására választhatsz nyitott vagy zárt könyvespolcot, az egyéb tárolásra való dolgok számára pedig számtalan tárolórendszer kialakítható. Ha kevés helyed van, akkor érdemes olyan megoldásokban gondolkozni, mint a kanapé alá tolható, kihúzható tárolóláda vagy a tárolásra is alkalmas kisszékek. A nyitott polcokon ha marad hely, akkor a dekorációkat kiegészítve szerezz be stílusban azokhoz passzoló kis kosarakat vagy ládákat, amelyekbe bármit elrejthetsz. Ezeket a kosarakat vagy kis ládákat fel tudod rakni a polcra, és nemcsak tárolási, hanem dekorációs funkciót is ellátnak. Ráadásul feliratozhatod is ezeket, így mindig tudni fogod, mit, hol keress. Ha nagyon kis alapterületű az otthonod és túlságosan sok elpakolnivaló holmid van, akkor alakíts ki a nappaliban egy dobogót, felemelhető felsőrésszel. A dobogó alá rengeteg mindent bepakolhatsz, de csak olyan dolgokat érdemes ide raknod, amelyeket nem használsz nap, mint nap. A dobogóra ráteríthetsz egy stílusos szőnyeget, erre elhelyezhetsz egy dohányzóasztalt kisebb méretű fotelekkel vagy babzsákokkal, esetleg puffokkal. Így máris készen van a vendégfogadó és tévénéző sarkod úgy, hogy közben alatta egy nagy tárolóval rendelkező dobogó található. Szintes ház esetén a lépcső alatti részt feltétlenül próbáld meg hasznosítani, akár beépített szekrényként, akár a lépcsőfokok alól kihúzható tárolók beépítésével. A lépcső alatti hely rengeteg dolgot képes elnyelni és így több szabad hely marad a nappaliban.

Konyha

A konyha kialakításakor a konyhabútort mindig úgy válaszd meg, hogy előtte mérd fel, milyen és mennyi eszközt szükséges tárolnod. Milyen edényeid vannak, milyen eszközöket használsz nagyon gyakran a főzéshez. Azokat az eszközöket, amelyeket gyakran használsz, mindig helyezd a konyhapulthoz közelebb, vagy a felső fiókokba és azokat az eszközöket helyezd alulra vagy messzebb a konyhapulttól, amelyekre csak ritkábban van szükséged. Mostanában nagyon gyakori, hogy a konyha berendezésekor a konyhapult felé nyitott polcokat szerelnek, és erre pakolják a tányérokat és a poharakat. Ez a megoldás rendkívül mutatós, ugyanakkor ne feledkezz meg a porról és a szennyeződésekről! A folyamatosan kint lévő tányérok és poharak nagyon könnyen porosodnak és érdemes végiggondolnod, hogy szeretnéd-e a design kedvéért szinte minden nap a tányérokat tisztítani. Ha nagyobb méretű a konyhád, akkor tervezhetsz kávésarkot vagy teasarkot, ami gyakorlatilag abban segít hogy minden kávézáshoz vagy teázáshoz szükséges hozzávalót egy helyen tudsz tárolni, ráadásul igen mutatós egy kávésarok.

Fürdőszoba

A fürdőszoba tervezésekor fontos a praktikum és a higiénia szem előtt tartása. Tervezz külön tárolóhelyet a törölközőknek, a piperecikkeknek és a tisztítószereknek is. Falra szerelhető polcok vagy szekrények segítségével könnyedén rendben tarthatod a fürdőszobát. A kisebb fürdőszobákban érdemes kihasználni a helyet a magasabb szekrényekkel vagy a mosdó alatti polcokkal vagy mosdószekrénnyel. A törölközőket tárolhatod a fürdőszobában és a gardróbban is, de ha a fürdőszobában tárolod, akkor igyekezz zárt szekrényben tartani, hogy a pára ne nedvesítse át a törölközőket. Ha nagyon kicsi a fürdőszobád, akkor létrapolcot is használhatsz törölközőtartónak, amely egyben törölközőszárítóként is funkcionálhat. A mosdószekrényre vagy a mosdó elé csak azokat a piperecikkeket tedd, amelyeket minden nap használsz. A ritkábban használd piperecikkeket tárold zárható szekrényben, egyrészt azért, hogy a pára ne tegye tönkre, másrészt pedig azért, mert így letisztultabb lesz a fürdőszobád és takarítani is könnyebb lesz.

Hálószoba

A hálószobában csak olyan dolgokat igyekezz tárolni, amelyek a pihenéshez szükségesek. Ha olyan éjjeliszekrényt választasz, amelynek az alsó része zárható vagy polcos, akkor könnyen oda rejtheted az alvás előtti olvasásra szánt könyvet és az olvasószemüveged vagy az esti kézkrémedet és nem lesz szem előtt, nem porosodik, nem kell pakolgatnod amikor takarítasz. Ha nincs külön gardróbszobád és a hálószobában tárolod a ruhákat, akkor érdemes a fehérneműket külön komódban tartani és a ruhákat akasztós szekrényben tárolni a könnyebb átláthatóság kedvéért. Ha nagyobb hellyel rendelkezel, akkor érdemes egy gardróbszekrényt beszerezned, mert abban könnyebben rendszerezheted a ruhákat. Ha nem szeretnél gardróbszekrényt, de rengeteg ruhád van, akkor egy nagyobb hálószoba esetén a hálószoba egyik falát lezárhatod egy natúr színű függönnyel és a függöny mögött polcrendszert kialakítva egy kisméretű gardróbszekrényt hozhatsz létre. Ennek az előnye, hogy a függönyt elhúzva nagyon könnyen eligazodsz a ruhák között és könnyen megtalálod, amit keresel. Ha pedig rendre vágysz, akkor csak elhúzod a függönyt és máris rendezett lesz az egész hálószoba.

Gardrób

A gardrób tervezésekor fontos a helytakarékos tároló rendszerek kialakítása. A ruhaakasztók, polcok, fiókok és a cipőtárolók mind hozzájárulnak a rendezettséghez. Kategorizáld a ruhákat, és rendezd úgy, hogy minden darab könnyen elérhető legyen, amit gyakran hordasz. A szezonális ruhákat rakd előre a szekrényben, azokat pedig, amiket éppen nem hordasz, pakold a szekrény hátsó részébe, vagy a szekrény felső részére, amit nehezen érsz el. Mindig azok a ruhák legyenek a legkönnyebben elérhető helyen, amelyeket hordasz. A nagyon ritkán használt cipőket be is dobozolhatod és mehet a szekrény tetejére vagy éppen a szekrény aljába, hogy ne foglalja feleslegesen az értékes helyet a többi cipő elől.

Gyerekszoba

A gyerekszoba kialakításakor gondolnunk kell a játékok, a gyerekruhák, és egyéb tárgyak tárolására is: kisgyermekkorban a pelenkák, később pedig a tanszerek tárolására. A játékoknak érdemes olyan polcokat kialakítani, amelyekre színes dobozokat pakolunk. A színes dobozokra ragasszuk annak a játéknak vagy játékoknak a képeit, amelyek az adott dobozba valók. Így a gyermeket már hamar rá tudjuk szoktatni arra, hogy a játékokat a megfelelő dobozokba pakolja el, így könnyebb lesz rendet tartani és a gyerek is korán megszokja, hogy mindent elpakol. A polcok elérhető magasságban legyenek a gyermek számára, hogy könnyebben tudja megkeresni a játékait és ne ejtse a fejére a dobozokat. Ezek a játéktároló ládák és polcok később átminősíthetőek könyvespolccá, ahol a tanszereket tárolhatjuk. A pelenkákat és egyéb kiegészítőket babakorban érdemes a pelenkázó mellett tárolni az egyszerűség kedvéért. A játékoknak pedig szerezzünk be egy összehúzható játékszőnyeget, így a gyermek kedvenc játékait nem kell mindig elővenni, hanem egyszerűen csak rápakolja a szőnyegre és játék után könnyen össze lehet gyűjteni és felakasztani a szekrény oldalára egy akasztóra. A gyerekszobába a gyerekruhák tárolására érdemes kisebb komódokat és alacsonyabb szekrényeket használnunk, hogy ne nyomjuk össze a gyerekszobát és ne érezze a gyermek, hogy a bútorok fölé magasodnak. Nagyon fontos, hogy minden komódot és szekrényt csavarokkal rögzítsünk a falhoz, hogy a gyerek játék közben ne tudja magára rántani!

Kamra

A kamrát ha van lehetőségünk, akkor polcozzuk be teljesen a plafonig érő polcokkal. A polcokon mindent próbáljunk meg tároló dobozokban tartani, így nagyon könnyű lesz eligazodni a dolgok között. Az élelmiszereknek, mint például a tésztáknak, lisztnek, cukornak érdemes áttetsző tárolódobozt választani, hogy ne kelljen sokáig keresgélni a tésztát főzés közben.  Az élelmiszereket szelektáljuk, és az azonos jellegű élelmiszereket érdemes egy csoportba raknunk a könnyebb pakolhatóság kedvéért is: így könnyebben átlátható lesz és megkönnyíti a keresést. A konyhában ritkán használt eszközök kerüljenek a kamra felső polcára, alulra a nehezebb dolgok és középre és szemmagasságba pedig a gyakran használt eszközök és élelmiszerek.

Ha pedig nem csak élelmiszert tárolunk a kamrában, akkor a különböző tárgyakat pakoljuk nagyobb méretű dobozokba, feliratozva és különítsük el az élelmiszerekről a kamra egy külön sarkába.

Friss cikkek