Keresés
Close this search box.

Falidekor tippek 1.rész

Az otthonod falai olyan üres vásznak, amelyek segítségével kifejezheted a személyiséged és a saját stílusod. A falak dekorálása lehetőséget kínál arra, hogy olyan atmoszférát teremts az otthonodban, amelyben igazán jól érzed magad. A megfelelő faldekorációk kiválasztása és elhelyezése alapvetően meghatározza a helyiség hangulatát, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen dekorelemeket használsz.

Nézzük hát néhány tippet, hogy milyen falidekor ötletek közül válogathatunk:

1. Fotók: személyes emlékeink

A legnépszerűbb még mindig a fotókkal történő faldekorálás. A fotók emlékeztetnek a kedves emlékekre, a szeretteinkkel együtt töltött időre és megannyi boldog pillanatra. A fotókkal különböző módon dekorálhatod a falakat: hagyományos módon képkeretbe rakhatod azokat és a falra akaszthatod, de beszerezhetsz – vagy akár te magad is készíthetsz – egy fotótáblát, amelyen rendszerezed a fotóidat. A fotótábla előnye, hogy kisebb helyen több fotó is elfér és a fotókat könnyen tudod cserélni, hátránya viszont, hogy nem tudsz vele olyan kreatívan falat dekorálni, mint ha a fotókat képkeretbe teszed. A képkeretbe helyezett fotókat többféle módin is felakaszthatod a falra:

2. Vászonképek vagy festett képek

A vászonképek virágkorukat élik, akár a festett, akár a nyomtatott képekről legyen szó. A nyomtatott képek rendkívül élethűek és egy színeiben és formavilágában jól megválasztott kép hangsúlyos fókuszpontja lehet a helyiségnek. Akaszthatod a nappaliba, a kandalló felé, de hálószobába is remek választás.

3. Saját rajzok

A saját – vagy gyermekeink – rajzával is dekorálhatjuk a falat, de nem szükséges képkeretbe illeszteni. Hurkapálcára rögzítve igen hangulatos dekorációt készíthetünk sajtá kezűleg is:

4. Falmatrica, tapéta és poszter

A falmatricák előnye, hogy bármikor eltávolíthatod a falról vagy lecserélheted, ezzel gyakorlatilag megváltoztatva az egész helyiség hangulatát. Gyerekszobába kimondottan jó választás, mert ahogy a gyermek cseperedik, a megunt matrica könnyen cserélhető úgy, ahogyan a gyerekszobát is variáljuk. A tapéta már kicsit bonyolultabb választás, mert a cseréje nem annyira egyszerű feladat, mint a falmatricáé. A tapéta kiválasztásakor nagyon ügyeljünk arra, hogy a tapéta stílusa illeszkedjen a helyiség stílusához mind színben, mind mintában. A hangsúlyos mintájú tapéták könnyen elnyomhatják a szoba többi dekorációját, így ha látványos mintájú tapétát választunk, akkor a többi dekoráció ne legyen túl hangsúlyos és maximálisan illeszkedjen a tapéta színvilágához és mintájához.

5. Régi tárgyak

A régi tárgyak a múlt hangulatát és báját viszik az otthonodba. Régi ablakkeretek, antik tükrök vagy akár régi, kézzel írt levelek egy képkeretben rendkívül egyedi karaktert adnak a helyiségnek. A régi tárgyak nem csak otthonod ékes díszei lehetnek, de egyben történeteket is mesélnek a múltról.

Friss cikkek