Keresés
Close this search box.

Bútorválasztás – nem csak a design fontos

Egy lakás vagy ház berendezése mindig költséges feladat és a felújítás után jellemzően a bútorok megvásárlása jelenti a legnagyobb kiadást a családi kasszában. Most hoztunk néhány tippet, mire érdemes figyelni a bútorok kiválasztásakor.

A bútorok kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell vennünk:

  • a bútor stílusa illeszkedjen a lakás stílusához
  • tökéletesen ellássa a funkcióját
  • beleférjen a költségvetésbe

A bútorok kiválasztásakor legtöbben csak az első és az utolsó szempontot veszik figyelembe, de a megfelelő funkcionalitás is legalább ugyanannyira fontos, mint a bútor stílusa vagy az ára. A helyiség mérete alapvetően meghatározza, milyen méretű bútorokban gondolkodhatunk. Nagy alapterületű helyiségekbe bátran választhatunk egy nagyméretű sarokkanapét, de egy kisebb lakásban az csak akadályozna bennünket és nem férnénk el kényelmesen az otthonunkban.

Mielőtt felkeresed a kedvenc bútoráruházad vagy böngészni kezdesz az interneten a megfelelő bútor után, gondold végig, hogy melyik helyiséget hogyan fogod/fogjátok használni.

Ha gyakran vársz vendégeket, akkor gondolkodnod kell arról, hogy kényelmesen le tudjanak ülni, és érdemes több, kisebb ülőalkalmatosságot beszerezni. Ha viszont nem vagytok vendégváró típusok és inkább egyedül töltitek az estéket tévénézéssel a nappaliban, akkor azt kell kikalkulálnod, hogy mekkora kanapé fér el a nappaliban anélkül, hogy elfoglalná az egész helyiséget.

A hálószobát ne zsúfold tele bútorokkal, csak a legszükségesebb dolgokat vásárold meg, hogy a szoba szellős és átlátható maradjon. A kevesebb bútorral rendelkező hálószoba látványa megnyugtatóbb és kellemesebb, jobban esik a pihenés is.

 

 

Az előszobát szintén felesleges telezsúfolni bútorokkal, de az előszobaszekrény jó, ha mindent el tud nyelni. A család méretétől függően vásárolj akkora előszobabútort vagy komódot és fogast, hogy minden kabát, cipő, sál és sapka kényelmesen elférjen, és reggelente ne kelljen sokáig keresgélni munkába és iskolába indulás előtt a dolgokat.

A fürdőszobába szintén igyekezz csak funkcionális bútorokat rakni, felesleges tárolókkal ne pakold tele, mert nem marad hely a dekorációnak és azt veszed észre, hogy egyre csak gyűlnek a tárolóba pakolt felesleges dolgok és kacatok. Kisebb fürdőszobákba jó választás egy mosdó felé akasztott tükrös szekrény, ami minden apróságot elnyel, de nagyobb fürdőszobába már bátran választhatsz egy szélesebb és mélyebb fürdőszobaszekrényt is.

A gyerekszoba bútorválasztása talán a legnehezebb. Érdemes olyan bútorokat beszerezni, amelyek a gyerek növekedésével együtt változtathatóak. Például gyerekággyá alakítható babaágy, komóddá alakítható pelenkázó, és bővíthető ruhásszekrény. Így ha a gyermek pár évvel idősebb lesz, nem szükséges majd a teljes bútorzatot cserélni, elegendő csak néhány apró változtatás és máris tiniszobává alakítható az egykori gyerekszoba.

 A konyhát úgy tervezd meg, hogy a főzési szokásaiddal összhangban legyen. Ha csak néhány fős a család és nem szoktál több főre főzni naponta, akkor felesleges egy nagyméretű U-alakú konyhapult, mert csak elfoglalja az értékes teret. Csak azért ne vásárolj meg egy nagyobb konyhabútor vagy szettet, mert jól néz ki, hiszen ha felesleges teret foglal el, akkor hosszútávon csak bosszúságot fog okozni, ráadásul sok időd megy el majd a takarításával. Egy két vagy három fős családnak egy kisebb konyhabútor is tökéletesen elegendő, kinyitható asztallal, amit főzéskor és tálaláskor ki tudsz nyitni és máris több helyed van, később pedig újra össze zárhatod, és nem foglal el felesleges helyet.

 

bútorválasztás - kisméretű konyha

 

Ne feledkezz meg a búrotok méretéről! A megfelelő méretű bútorok kiválasztása az egyik alapvető lépés ahhoz, hogy az otthonunk kényelmesen, praktikusan és stílusosan legyen berendezve. A túl nagy vagy a túl kis méretű bútorok vizuálisan szűkíthetik és összenyomhatják a teret vagy  zavaró látványt nyújtanak. Fontos, hogy a bútorok arányosan illeszkedjenek a helyiség méretéhez és formájához.

A bútorvásárlás előtt ajánlott egy tervet készíteni arról, hogy melyik helyiséget pontosan mire akarjátok használni és ennek megfelelően logikusan gondoljátok végig, hogy milyen bútorokra van szükségetek. Csak azért nem érdemes plusz költségbe verni magunkat, mert megláttunk egy szép étkezőasztalt, ami bár első ránézésre jól passzol a lakásba, de a mérete nem ideális a családunk számára. Mindig mérjük le az adott helyiséget és a bútorok méretét vegyük figyelembe a választáskor. Ne essünk abba a hibába, hogy feleslegesen telezsúfoljuk a lakást olyan bútorokkal, amik most nagyon divatosak vagy népszerűen, de igazából nem férünk el tőle a lakásban kényelmesen.

Készítsünk papíron egy méretarányos alaprajzot a lakásról és a bútorok kiválasztásakor nézzük meg a bútorok méretét, majd rajzoljuk fel az alaprajzra. Arra mindig ügyeljünk, hogy maradjon elegendő hely a bútorok között a kényelmes járkálásra és a takarítás ne legyen rémálom minden egyes alkalommal a szűk helyek miatt.

Friss cikkek