Keresés
Close this search box.
természetes tisztítószerek a háztartásban

Takarítás természetes tisztítószerekkel

Lassan itt a tavasz és vele együtt a nagytakarítás ideje. Egyre több háztartásban igyekeznek a háziasszonyok kerülni a mesterséges tisztítószereket és vegyszereket a takarítások alkalmával. Most három olyan szuper, mégis egyszerű tippet hoztunk, amelyek bizonyára már sokaknak ismerős lesz. Vegyszerek helyett mindenképpen érdemes kipróbálni a három legnagyszerűbb természetes tisztítószert: a szódabikarbónát, az ecetet és a citromlevet.

Ezek a természetes tisztítószerek hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket és a szagokat, ráadásul környezetbarátak is. De pontosan hogyan használhatjuk ezt a három szuper tisztítószert?

Takaríts szódabikarbónával

Ha általános tisztításra szeretnéd használni, akkor keverj össze 3-4 púpos evőkanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy egy könnyen kenhető pasztát kapj. Ezzel a pasztával nagyszerűen le tudod súrolni a zsíros szennyeződéseket a konyhapultról, a szekrények faláról, de a padlóról is. Kend a pasztát a szennyezett felületre és hagyd állni legalább 10 percig, majd fogj egy nedves szivacsot vagy törlőrongyot és maradéktalanul töröld le a felületről a pasztát. A padlóra került szennyeződéseket ugyanezzel a módszerrel eltüntetheted: kend a pasztát a padlóra és hagyd állni 10-15 percet, majd alaposan bő vízzel súrold fel a padlót, és szebb lesz, mint „újkorában” 🙂

A mosogatótálcát is hatékonyan tisztíthatod szódabikarbóna és ecet keverékével: szórj egy kis adag szódabikarbónát a mosogatótálcába, majd önts rá egy kevés ecetet. Hagyd a szódabikarbónát és az ecetet állni kb. 10-15 percig, nedves szivaccsal súrold meg a mosogatótálca felületét, majd öblítsd le bő meleg vízzel. Ezzel a módszerrel eltüntetheted a zsírfoltokat és a letapadt ételmaradékokat vagy az egyéb szennyeződéseket a mosogatótálcáról, és az újra szép fényes lesz.

Vízkő eltávolítására is alkalmas a szódabikarbóna+ecet kombinációja: szórj szódabikarbónát a vízköves felületre, majd önts ecetet a szódabikarbónára. Hagyd a keveréket hatni a felületen 15-20 percig, majd töröld le egy nedves ronggyal.

Szódabikarbónával a kellemetlen szagok ellen: a szódabikarbóna segít semlegesíteni a kellemetlen szagokat a lakásban, így szagtalanítani tudod vele például a szemetest, a hűtőt, de akár a cipőket vagy éppen a macskaalmot is. A szemetesvödör szagtalanításához szórj szódabikarbónát egy nedves szivacsra és ezzel töröld át a szemetesvödör belsejét. A hűtő szagtalanítására rakj a hűtőbe egy kis tálkát szódabikarbónával. A cipőbe szórj egy kevés szódabikarbónát, majd egy nap elteltével öntsd ki belőle, a macskaalom szagtalanításához pedig keverj három kanál szódabikarbónát az alomhoz.

Szőnyegek tisztítása: szódabikarbónás vízzel a szőnyeget is remekül tisztántarthatod. Egy liter vízhez keverj fél marék szódabikarbónát és körömkefe vagy súrolókefe, valamint a szódabikarbónás víz segítségével súrold meg a szőnyeg felületét. A szódabikarbóna eltünteti a szőnyegből a kellemetlen szagokat és a makacs szennyeződéseket is.

Fontos megjegyezni, hogy mielőtt szódabikarbónát használnál, mindig végezz próbát egy kis, eldugottabb területén az adott felületnek, hogy megbizonyosodj arról, a felület nem fog-e elszíneződni vagy megsérülni. (Az olyan felületeken érdemes próbát végezni, amelyeket eddig még nem próbáltuk szódabikarbónával tisztítani.)

Ecet használata a takarításhoz

Az ecet egy igen hasznos és ráadásul olcsó tisztítószer, amelyet különböző felületek és tárgyak takarítására is használhatunk.

Ablakok és tükrök tisztításához keverj össze egy kis csésze ecetet és két kis csésze vizet, majd töltsd egy palackba és jól rázd össze a keveréket. Fújd az ecetes keveréket ablakra vagy tükörre, majd töröld le egy mikroszálas kendővel.

Padlók tisztítása: keverj össze egy rész ecetet és két rész vizet egy vödörben, majd használd ezt a keveréket a padló tisztítására. A keverék segít eltávolítani a szennyeződést és a foltokat, és segít a padlók ragyogóvá tételében. Makacs foltok esetén érdemes a padót szódabikarbónával tisztítani, majd ezt követően ecetes vízzel felmosni a padló fényének visszanyeréséhez.

WC-tisztítás: önts egy kevés ecetet a WC-be, majd hagyd hatni 10-15 percig. Ezután használj egy WC-kefét a WC alapos tisztításához.

Fontos, hogy figyelembe vegyük az ecet savasságát és azt, hogy éppen ezért bizonyos felületek esetében – mint például a márvány vagy a gránit – károsíthatja a felületet. Éppen ezért mindig végezzünk először egy próbát a felület egy kis részén, mielőtt az ecetet a teljes felületen használnánk.

Használj citromlevet a konyhai felületek tisztántartásához

A citromlé egy természetes és hatékony tisztítószer, amely segít eltávolítani a zsíros szennyeződéseket, ráadásul kellemes friss illatot hagy maga után.

Zsírtalanításhoz keverj össze fél dl citromlevet, fél dl ecetet és 3 dl vizet egy spray palackban. Jól rázd össze a keveréket és fújd rá a szennyeződésre, majd 10-15 percig hagyd állni, végül töröld le nedves szivaccsal vagy törlőronggyal. Ez a szuper keverék segít eltávolítani a zsírokat és a makacs foltokat a konyhában a konyhapultról, a hűtőről, az asztalról, de még a padlóról is.

Plusz tipp konyhai felületek (mosogatótálca, konyhapult) tisztításához: vágj félbe egy citromot, majd dörzsöld vele át a szennyezett felületet, például a konyhapultot vagy a mosogatótálcát. A citromsav segít eltávolítani a szennyeződést, a makacs foltokat, és igazán friss illatot hagy maga után.

WC-tisztítás: önts egy kevés citromlevet a WC-be, majd hagyd hatni néhány percig. A citromsav segít eltávolítani a makacs szennyeződéseket és a vízkövet.

Lakás illatosítása: ha szeretnél friss illatot varázsolni a lakásba, akkor tegyél néhány szelet citromot egy tálcára és rakd a komód vagy a szekrény tetejére. Időnként forgasd meg a citromszeleteket, hogy ne tudjanak a tálcára ragadni vagy bepenészedni. A citrom friss, citrusos illatot fog árasztan

Vedd figyelembe, hogy a citrom az ecethez hasonlatosan savas, ezért óvatosan használd olyan felületeken, amelyet a sav károsíthat.

Összességében egy kis figyelmesség elegendő a természetes tisztítószerek használatakor és ezek segítségével kiiktathatod otthonodból a káros vegyszereket, tisztítószereket. 

Friss cikkek