Keresés
Close this search box.
lila szín a lakberendezésben

Színpszichológia a lakberendezésben – Lila

Már régóta ismeretes, hogy a különböző színek másképpen hatnak a közérzetünkre, a hangulatunkra és a produktivitásunkra. A színpszichológia tudománya a lakberendezésben is hasznunkra válik, mert így könnyebben megtervezhetjük, hogy az egyes helyiségeket milyen színekbe öltöztessük, hogy ne csak a designnal legyünk elégedettek, hanem a helyiség maximálisan betölthesse a funkcióját.

Színpszichológia cikksorozatunk második részében a lila színről ejtünk szót.

A lila komplementer színe a sárga.

A komplementer színek az egymást megfelelően kiegészítő színpárok. A színkör egyik oldalán találhatóak a meleg színek (vörös, narancs, sárga), a másik oldalon pedig a hideg színek (zöld, kék, ibolya). A meleg színek inspiratívak és figyelemfelkeltőek, míg a hideg színek nyugalmat, békét, biztonságot árasztanak.

színkör

Ez az elegáns és mély szín a lakberendezésben a luxus, a gazdagság, és a kifinomultság érzetét kelti. Színtónusoktól függően különféle hangulatot képes kiváltani és más-más hatást gyakorol az emberre.

A mélyebb lila szín kifinomult, érzéki hatást kelt, használatával fokozhatjuk a helyiség intimitását. Egy sötétlila kanapé vagy szőnyeg segítségével elérhetjük azt, hogy a helyiségben a szenvedély, az intimitás és az érzékiség uralkodjon. A mély lila szín egy kevés arany színű dekorációval kombinálva letisztult, elegáns és luxusérzetet kelt bármely helyiségben.

A mályva szín fokozza a kreativitást, mégis lágy, érzéki hatást kelt a térben. A mélyebb árnyalatokat bátran használhatjuk kreatív helyiségekben, de a hálószobában is megjelenhet egy-egy kiegészítő képében.

A világosabb lila színek, mint például a levendula kifejezetten nyugtató hatással van az emberekre, így hálószobába, olvasósarokba, pihenő helyiségekbe ideális választás. Jól kombinálható élénk feketével vagy fehérrel, de élénk rózsaszín kiegészítőkkel gazdagítva is remek párosítás. Ha a fal színének halványabb lila árnyalatot választunk, ügyeljünk arra, hogy az élénkebb színű kiegészítők ne legyenek túlzásban, ne nyomják el a fal színét.

A pasztell lila árnyalatok nem csak nyugalmat, de spiritualitást is sugároznak, így ezek a színek segítik a pihenést és a meditációt. Egy halványabb lila színnel festett vagy dekorált sarok vagy fal a teret a nyugalom szigetévé alakítja, ahol elmerülhetünk a gondolatainkban és kényelmesen relaxálhatunk, meditálhatunk.

Friss cikkek