pizza készítés

Pizza másképp: Hogyan dobhatja fel étterme étlapját nemzetközi alternatívákkal?

Ha a világ legnépszerűbb ételét kéne megnevezni, akkor feltehetően elég sokan – lehet köztük Ön is – a pizzára szavaznának, és nem is biztos, hogy tévednének.

Bár egy ilyen világszintű kutatást kis hibahatárral elvégezni szinte lehetetlen, de a pizza biztos, hogy a legelőkelőbb helyek egyikén végezne, főleg, ha a különböző alternatívákat is mind hozzávesszük, amik ugyancsak a szakajtó alján maradt tészta ízletes felhasználására épülnek. 

Ebben a cikkben összefoglaltunk több olyan pizza alternatívát is a világból, amelyek éttermek számára is kreatív, étlap színesítő megoldásokat jelenthetnek a klasszikus vagy éppen az olaszok számára hajmeresztő módon újraértelmezett olasz tésztalepény helyett.

Töki pompos – a magyar kemencés finomság

Talán – a streetfood forradalomnak köszönhetően is – már sokan értesültek róla, hogy ízletes pizza alternatíváért nem kell a szomszédba mennünk, hiszen van magyar megoldásunk a feladatra, ami leginkább töki pompos néven ismert, de találkozhatunk vele szittya pita néven is egyes helyeken.

Itt tényleg arról van szó, hogy hajdanán a szakajtóban mindig maradt egy kis kikaparni való tészta, ami nem gyúródott be valamelyik cipóba, és ezzel érdemes volt kezdeni valamit, hiszen elődeink messze nem bántak annyira pazarlóan az étellel és konyhai alapanyagokkal, mint – sajnos – mi tesszük manapság. 

Ezt a kis tésztát ki lehetett sütni olajban, ami manapság lángos néven ismeretes, de ha már ott volt a forró kemence, meg lehetett sütni szárazon is jó kis vasárnapi reggelinek, felturbózva némi hagymával, tejföllel és szalonnával, amúgy magyar módon fityiszt mutatva a reformkonyhai törekvéseknek.

A tészta a töki pompos esetében mindig vastagabb és puhább, mint a klasszikus pizza esetében, ebből kifolyólag laktatóbb is.

A török pizza ha jó, akkor hajó

A törökök pide néven futó, nálunk is ismeretes pizza verziója hosszúkás, hajó formájú lepény. Ezt is igazán sokféle feltéttel készítik, többek között húsokkal, sajttal, zöldségekkel, és természetesen ezek kombinációjával.

Ahogy az török ételeknél megszokott, a fűszerekkel sem szokás fukarkodni, a lehetőségek messze túlmutatnak a szokásos bazsalikom-oregánó kombináción, és a tészta is igencsak különleges, hiszen az eredeti recept szerint kell bele kerüljön egy kis joghurt is, a szokásos liszt, só, víz, élesztő mellé.

Quiche – franciásan különleges

A quiche valójában csak formájában hasonlít a pizzára, a tésztája nem kelt, hanem könnyű pite, amit az alaprecept szerint zöldségekkel, esetleg hússal-rákkal gazdagított krémes tojásos töltelék tesz igazi csemegévé.

Ha éttermet vezet, vagy éppen most gondolkodik valamilyen vendéglátóipari vállalkozás beindításán, melynek profiljában pizza is szerepelne, érdemes elgondolkodni, hogy esetleg a fenti alternatívák valamelyikével lógjon ki a tömegből. Persze a megfelelő konyhagépészetre szüksége lesz, ezért vásároljon a pizzasütő kemence kínálatából, illetve a tésztakészítéshez a profi ipari dagasztógép beszerzését is innen intézze!

Friss cikkek