Keresés
Close this search box.
okosotthon rendszer

Mi alapján válasszunk okosotthon rendszert?

Az okosotthon gyakorlatilag az energiahatékonyság és a kényelem kombinációja.
Az okosotthonok esetében a világítást, a hűtést, a fűtést vagy a páratartalmat, esőt, szelet és hőt érzékelő rendszerek összekapcsoltan működnek. Minden folyamat automatizált és összehangolt.

Az okosotthon egy összetett számítógépes rendszer, amely szenzorok segítségével érzékeli a környezetet, valamint a belső állapotokat, és képes a ház különféle elektromos rendszereit úgy irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Ez történhet a hűtő- és fűtőrendszer, árnyékolás, garázsajtó, biztonsági berendezés, vagy éppen a háztartási gépek összehangolásával. Ezek egy nagy rendszerbe össze vannak kötve és az internet segítségével bárhonnan tudod irányítani az okostelefonoddal.

Az energiafogyasztás visszakövethetővé és kielemezhetővé válik, így látni fogod, hogy hol van a hiba, ha magasnak érzed a rezsi díját. A legtöbbet talán azon lehet megtakarítani, ha a fűtés- vagy a hűtésrendszert intelligenssé teszed, hiszen ezek teszik ki a rezsiköltség legnagyobb részét. Az okosotthonok telepítésének költségei széles skálán mozognak. Nagyban meghatározza az árat, hogy milyen eszközöket telepítenek, miket kell beprogramozni, hogy melyik céget választod, és hogy milyen házról vagy lakásról van szó. Lehetséges vezeték nélküli okos rendszer kiépítése is, ami jóval olcsóbb és gyorsabb egy kész ház esetében. Sok esetben nem muszáj átépítéseket és felújításokat végrehajtani egy még meglévő házon, az okosotthon kialakítása enélkül is megoldható.

Ha szeretnél okosotthon rendszert az otthonodba, de nem tudod, mi alapján válaszd ki a megfelelő céget és a megfelelő eszközöket, akkor az alábbi kérdések a segítségedre lesznek a kiválasztás során:

Támogatja a cég más márkák eszközeit is?

Ha a rendszerrel csak az adott gyártó saját márkás termékek lesznek kompatibilisek, akkor rá leszel kényszerülve, hogy kizárólag a választott cég termékeit vásárold meg. Ez sajnos akkor is így marad, ha esetleg időközben azok nagyon megdrágulnak a többi gyártó termékeihez képest.
Ha nem szeretnéd bonyolítani az életedet, akkor maradj az olyan termékeknél és rendszereknél, amik később bármikor integrálhatók a Google, az Amazon vagy az Apple fejlesztéseibe.

Van lehetőség vezeték nélküli kapcsolatra?

Ha mindenképpen csatlakoztatni kell egy vezetékkel az eszközöket a vezérlőrendszerhez, az sokkal rugalmatlanabb elhelyezést és bonyolult kábelezést igényel. Nehéz lesz a meglévő kábelezés átalakítása nélkül kivitelezni lakásod okossá tételét. Pozitívuma viszont a vezetékes megoldásoknak, hogy megbízhatóbb a kapcsolat az eszközök között.

Elég nagy területet tud lefedni a rendszer?

Ha nagyobb alapterületű az otthonod, akkor azt is nézd meg, hogy a kiszemelt cég gyártmányainak elég lesz-e a jelerőssége és a lefedett területe a te ingatlanod számára. Ha nem, akkor wifi jelerősítőkből bármennyit berakhatsz, viszont ezek egy nagyobb ház esetén megnövelik a rendszer kiépítésének költségeit.

Támogatja a rendszer az IFTTT-t?

Az IFTTT rövidítés az „If This Then That” kifejezést takarja. Az IFTTT egy olyan digitális felület, amelynek célja, hogy az általa támogatott szolgáltatások különböző eseményeit kapcsolja egymáshoz. Így az események egymással a logika mentén összeköthetővé válnak. Beállíthatod, hogy ha egy meghatározott esemény bekövetkezik, akkor egy másik is megtörténjen. Ez a funkció nagyon jól jön például a biztonság fokozásához és a vagyonvédelemhez, hiszen könnyen észlelhetővé válnak a betörési kísérletek, ha mondjuk felkapcsolódik a lakásban található összes lámpa, ha a mozgásérzékelők vagy a nyitásérzékelők betörőt észlelnek. Arra is nagyon figyelj, hogy az okoseszközöknek legyen inkább saját hálózata, nehogy hekkerek áldozatává váljon az otthonod.

 

Mi történik áramszünet esetén?

Fontos, hogy a kiépített okosrendszer rendelkezzen valamilyen akkumulátorral, amivel akkor is tud üzemelni, ha valami miatt átmenetileg nem lenne áram a lakásban. Még jobb döntés, olyat választani, ami azonnal értesítést is küld neked, ha valami probléma van az energiaellátással.

Ha ezekre a kérdésekre odafigyelsz és segítségükkel választod ki az okosotthon rendszert, akkor nem érhet nagy meglepetés és elégedett leszel a vásárlással. 🙂

Friss cikkek