Keresés
Close this search box.
energiatakarékos izzó

Energiatakarékos izzók – milyet válasszak?

A LED izzók és a kompakt fénycsövek a legnépszerűbb energiatakarékos világítási megoldások jelenleg a piacon, de mi a különbség a kettő között? Erről írtunk most egy rövid összefoglaló cikket, ami segítségedre lehet az otthonod világításának kiválasztása során.

LED izzók

Választhatsz otthonodba LED izzókat, amelyek energiaigénye jóval alacsonyabb a hagyományos wolfram szálas izzókénál. A LED izzók energiaigénye az izzóban található diódák számától függ: ez a szám általában 10-től 100-ig tehető, energiafogyasztásuk pedig 2-12 watt. Élettartam tekintetében is jócskán meghaladja a hagyományos izzókét, mert amíg egy hagyományos wolframszálas izzó körülbelül 1000 óráig képes világítani, addig a LED izzók minimum 15-25 ezer óra élettartammal rendelkeznek ( a választott izzótól függően.) Meg kell említeni, hoyg a Led izzóknak van egy hátránya a hagyományos izzókkal szemben. A LED izzó nem képes 360 fokban világítani, csak 30-270 fokban. Ez azt jelenti, hogy míg egy hagyományos izzó képes bevilágítani az egész szobát, addig a LED izzó nem. A világítás megtervezésekor gondot kell fordítani a fényforrások kialakítására és elhelyezésére, valamint az egyenletes fényelosztásra, valamint figyelembe kell vennünk a LED izzók színhőmérsékletét is.

A színhőmérsékletet Kelvin fokban mérik (⁰K). 3400 ⁰K alatt tapasztalható a wolframszálas izzóktól megszokott sárgás fény. 3400-5000 ⁰K között az izzók semleges, úgynevezett középfehér, míg 5000 ⁰K fölött hideg, kékesfehér fényt bocsátanak ki. Otthoni használatra a 2700-3400 ⁰K–es izzók a legalkalmasabbak, mert színhőmérsékletüknek köszönhetően ezek hasonlítanak a legjobban az általánosan megszokott sárgás, a klasszikus villanykörték által kibocsátott fényhez. A hidegebb színhőmérsékletek (3400 ⁰K felett) alkalmasak dolgozószobába, mert segítik a koncentrációt, míg a melegebb fények kifejezetten pihentetően, nyugtatóan hatnak ránk.

led izzók

Kompakt fénycsövek

A kompakt fénycsövek élettartama általában 6-12 ezer. Ez azt jelenti, hogy átlagos napi 3 órás használat mellett egy-egy fénycső nagyjából 8-9 évig is világíthat. Ez az érték nagyban függ a használattól is: a rövid időn belüli le-felkacsolás és a napokig tartó hosszas világítás negatív tényező lehet egy kompakt fénycső élettartamára. Nem ajánlott a kompakt fénycsövek használata olyan helyiségekben, ahol csak rövid ideig tartózkodunk vagy mozgásérzékelőkkel vezérelt fényforrásnál, ahol rövid időn belül többször ki-bekapcsolva van a fénycső, mert ez a felhasználás jelentősen rövidíti a fénycső élettartamát.

kompakt fénycsövek

Mozgásérzékelős lámpa

A mozgásérzékelővel ellátott fényforrások ideálisak olyan helyekre, ahol keveset tartózkodunk. A mozgásérzékelő segítségével nem kell figyelnünk a lámpa fel- és lekapcsolására, így energiát tudunk megtakarítani azáltal, hogy nem ég feleslegesen az izzó az adott helyiségben. Bejárati ajtó elé, teraszra vagy éppen a kamrába ideális választás lehet.

Friss cikkek