Keresés
Close this search box.
indukciós főzőlap

Az indukciós főzőlapok előnye és hátránya

Az indukciós főzőlapok egyre népszerűbbek és elterjedtebbek a modern konyhákban, és számos előnyt kínálnak a hagyományos gáz- és elektromos főzőlapokkal szemben. Ugyanakkor fontos átgondolni az indukciós főzőlapok előnyeit és hátrányait is, mielőtt döntést hoznánk arról, hogy mi milyen főzőlapot rakjunk a konyhánkba. Nézzük meg most konkrétan ezeket az előnyöket és hátrányokat:

Előnyök

Biztonság

A főzésénél nincs láng, így kevésbé veszélyes, hiszen nem tud például lángra kapni a konyharuha, de a gyermekünk sem tudja magát óvatlanul megégetni, ha a főzés közben mellettünk szaladgál.

Energiahatékonyság

Az indukciós főzőlapok energiahatékonyabbak, mint a hagyományos gázfőzőlapok az energiafogyasztásuk akár 40-50% -kal is kevesebb lehet, mint a hagyományos gázlángos főzőlapoknak.

Könnyen tisztítható

Az indukciós főzőlapok szilárd üvegfelülettel rendelkeznek, amely sokkal könnyebben tisztítható, mint egy gázfőzőlap. Speciális tisztítóhabot és tisztítóspatulát is vásárolhatunk hozzá, amivel még egyszerűbb a főzőlap tisztántartása.

Rövidebb főzési idő

Az indukciós főzőlapok által létrehozott hő másodpercek alatt melegíti fel az indukcióhoz alkalmas serpenyőket, így egy étel elkészítése rövidebb időt vesz igénybe, mintha azt hagyományos gázlángos főzőlapon készítettük volna.

Hátrányok

Speciális edények szükségesek

Ha indukciós főzőlapra váltasz, akkor kifejezetten olyan edényeket kell vásárolnod, amelyeket indukciós főzőlapon is használhatsz. A hagyományos edényeket ugyanis nem minden esetben képes megfelelően felmelegíteni.

Költséges

Az indukciós főzőlapok általában drágábbak, mint a hagyományos gázlángos főzőlapok vagy akár a kerámia főzőlapok. Ha pedig valami gond van a főzőlappal, akkor a karbantartása illetve a javítása is zsebbe nyúlós dolog lehet.

Lassabban hűl vissza

Ha például palacsintát szeretnél sütni és korábban gázlángos főzőlapon sütöttél, akkor szokatlan lesz számodra, hogy az indukciós főzőlap kisebb fokozatra való kapcsolásánál el kell telnie egy kis időnek, mire alacsonyabb fokozatra hűl. Így ha nem vagy hozzászokva az indukciós főzőlaphoz, eleinte könnyen odaégetheted az ételt.

Összességében az indukciós főzőlap jóval energiatakarékosabb és modernebb megoldás, mint a hagyományos főzőlapok, de ha eddig nem használtad, egy kis időre biztosan szükséged lesz ahhoz, hogy megszokd és megbarátkozz vele.

Friss cikkek