Keresés
Close this search box.
díszfű metszése

Hogyan és mikor vágjuk vissza a díszfüvet

Az összefoglalóan díszfüvekként ismert kerti növények többsége évelő növény, hatalmas fűcsomóra hasonlító megjelenéssel, amelyeket inkább lombozatuk szépsége, mintsem virága miatt termesztenek.

A díszfüvek lombozata időről-időre megbarnul, ezt pedig érdemes eltávolítani, levágni. Az elhalt díszfű eltávolítása egyszerű, ha az alábbiakban leírt, már jól bevált módszert alkalmazzuk.

Mikor kell visszavágni a díszfüvet

A díszfüvek alapvetően évente kétszer visszavághatóak. Ősszel, amikor már elvirítottak, vagy koratavasszal, amikor még gyakorlatilag „alszanak” a növények. Érdemesebb ősszel visszavágni, és ha szükséges, akkor tavasszal egy kicsit utána igazítani. Ha ősszel nem vágjuk vissza a növényt, az nem feltétlenül probléma, viszont ha a hideg hónapok nagyon szelesek, akkor az elszáradt fűszálakat a szél végighordhatja az udvaron, aminek a folyamatos eltakarítása sokszor bosszúságot okoz.

A díszfüvet a következő módon érdemes visszavágni, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a dolgunk:

1. Kösd köteg(ek)be

Első lépésben kösd kötegbe vagy kötegekbe a díszfüvet a képen is látható módon egy juta madzaggal vagy egy biológiailag elbomló szalaggal, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

 

díszfű visszavágása

 

Feltétlenül viselj kesztyűt, mert a fűszálak élesek és megvághatja a kezed. A díszfű magasságától függően két ponton (egy alacsonyabb és egy magasabb ponton) is összekötheted. Ha nagyon széles a díszfű, akkor kösd két vagy három csomóba, hogy könnyebben hozzáférj az alsó részéhez vágáskor.

2. Vágd le a megfelelő magasságban

Miután összekötötted csomóba a füvet, egy éles metszőollóval vagy sövényvágó ollóval kezdd el elvágni a földtől 15-20 cm-re a fűszálakat. Ne vágd le teljesen talajszintig, mert a növény megsínyli és nehezen fog „életre kelni”.  Ha a növény még nagyon fiatal, akkor a túlságosan drasztikus metszés károsíthajta, és könnyen elpusztulhat, így ilyenkor érdemes egy kicsit magasabban levágni (kb. 25-30 cm magasságban a talajtól.)

Komposztálás

Ha az elhalt fűszálakat komposztálni szeretnéd, akkor gyorsítsd fel a lebomlását úgy, hogy kisebb darabokra vágod a levágott kötege(ke)t, mielőtt a komposztra helyezed. Arra nagyon figyelj, hogy csak biológiailag lebomló zsinórt vagy szalagot dobj a komposztra, ha nem ilyennel tekerted be előzőleg a díszfüvet, akkor azt tekerd le róla, mielőtt a komposzthoz rakod.

Mi történik, ha nem vágjuk vissza a díszfüvet?

Ha nem metsszük vissza ősszel vagy kora tavasszal a díszfüvet, akkor nemcsak ápolatlannak tűnhet az elszáradt lombozattal, de a magvait nemkívánatos területeken is szétszórhatja. Ráadásul a friss lombozat tavasszal nehezen tudja átnőni az elszáradt lombozatot és nem lesz „ereje” a díszfűnek úgy nőni és fejlődni, mintha metszés után lenne.

Friss cikkek