Keresés
Close this search box.
ízületi gyulladás kutyáknál

Hogyan segíts kutyusodon, ha ízületi gyulladás kínozza?

A makacs és fájdalmas ízületi gyulladás nemcsak az emberek körében gyakori probléma, hanem sajnos a négylábú kedvencek is nagy számban érintettek benne. Főként az idős kutyusoknál jelentkezik, de genetikai okokból más életkorban is előfordulhat.

 

A kezelése mindenekelőtt állatorvosi felügyelettel történjen, tilos az ebnek humán gyógyszer adni, csak a doki által felírt készítményekkel szabad kezelni. Ugyanakkor az esetleges életmódváltás szerepe sem lebecsülendő, nézzük, hogy mit tesz ilyenkor egy gondoskodó gazdi.

Kiegyensúlyozott étrend

Mert bizony ennek is szerepe van abban, hogy milyen az állat egészségi állapota, méghozzá nem is kevés. Az olyan teljes értékű eledelek, mint például a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Panzi Fit Active, támogatják az ízületek egészségét is. 

 

Az etetést illetően fontos még a megfelelő adagolás is, ugyanis a túlsúly felesleges terhelést ad az ízületeknek, ami szintén gyulladáshoz vezethet. Ne etesd túl kedvencedet, ne adj neki mindig enni, ahányszor csak cuki, nagy szemekkel néz rád! A jutalomfalatokkal is érdemes csínján bánni, pláne, ha tényleg elhízott az állat.

Kényelmes fekhely

A fájó ízületek a fekvést is kényelmetlenné teszik, ezért extrán oda kell figyelned arra, hogy kedvenced ágya minél komfortosabb legyen. A legjobb választás egy ortopéd kialakítású, csúszásmentes felületű, puha és könnyen tisztítható fekhely. 

 

Ezt lehetőleg a padlóra rakd, hogy a kutyusnak ne kelljen felmásznia sehová, ha szundizni akar egyet.

Rámpa a szükséges helyekre

A beteg ízületeket az ugrások még jobban leterhelik, ezért törekedj arra, hogy kutyusodnak minél kevésbé kelljen fel-le ugrálnia a mindennapokban. Egy hordozható rámpa nagy segítség lehet a kanapéra való felmászáshoz vagy az autóba történő beszálláshoz, de a lépcsőzést is megkönnyíti. 

 

Ha pedig kis testű a drága, akkor az is egy jó megoldás, ha ilyenkor ölbe veszed és kézben viszed, biztosan nem fog majd tiltakozni ellene.

Óvatos mozgás

Bár ajánlott megkönnyíteni a mindennapokat a megfelelő segédeszközökkel, ugyanakkor nem szabad átesni a ló túlsó oldalára és teljesen elhanyagolni a mozgást, mert ez is káros az ízületeknek.

Persze csak csínján! Most már sajnos le kell mondani a nagy túrákról és a hosszas labdázásokról, de napi 2-3 rövidebb, könnyed tempójú séta nagyon is jót tesz az állat egészségének, hiszen az ízületeket valamelyes mozgatni kell. 

Optimális hőmérséklet

A hideg fokozza az ízületi panaszokat, így minél kevésbé tedd ki a kutyust az alacsony hőmérsékletnek. Kinti kutya esetén a téli hónapokban gondoskodj egy fűtött ólról, vagy engedd be a garázsba, kazánházba melegedni. A benti kutyánál pedig arra figyelj, hogyha sétálni mentek, akkor adj rá egy meleg, puha kutyaruhát, ami védi az ízületeit a hidegtől.

Bár hazánkban már ritkák az extrém hidegek, de ha mégis akad egy-egy ilyen időszak, akkor a sétákat próbáld meg az enyhébb hőmérsékletű napszakokra időzíteni.

Friss cikkek