Keresés
Close this search box.
környezetbarát lakberendezés

Fenntartható lakberendezés

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy olyan módon elégítjük ki a jelen szükségleteinket, hogy az ne veszélyeztesse a jövő generáció saját igényei kielégítését.

A fenntartható belső építészet arra törekszik, hogy előtérbe helyezze a természetes anyagokat, az újrahasznosított anyagokat, és hogy a tárgyak, bútorok, eszközök ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen. Fontos a berendezési tárgyak és az alapanyagok hosszú élettartama, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk hosszútávon.  A fenntartható, környezetbarát belső építészet arra fókuszál, hogy energiahatékony, környezetbarát és fenntartható anyagokkal dolgozzon. Előnyben részesíti az olyan természetes alapanyagokat, mint a biopamut, a len, az újrahasznosított fa, vagy éppen a kender. Ha a fenntartható lakberendezést szeretnénk követni, akkor figyeljünk arra, hogy vásárláskor olyan termékeket szerezzünk be, amelyek bizonyítottan környezetbarát anyagokból és/vagy környezetbarát előállítási technológiával készültek.

Környezetbarát anyagok használata

Fenyő

Fenyőbútor: a fenyő az egyike azoknak a fafajtáknak, amelyek kiválóan alkalmasak bútorok készítésére. A fenyőfa gyorsan nő, könnyen újraültethető, szaporítható és nem terhelik a környezetet. A fenyőfákat fenyőfatelepeket nevelik, így nem szükséges az erdők kivágása, nem okozunk kárt a természetben. A fenyőbútorok jól illenek a különböző lakberendezési stílusokhoz, ráadásul könnyen kezelhető a felülete bármilyen környezetbarát festékkel, így a fenyőbútorok egyszerűen személyre, stílushoz alakíthatóak.

Bambusz

A bambusz szintén egy nagyon gyorsan növő és szaporodó fafajta, így a bambuszerdők könnyen újraültethetőek, nem okozunk kárt a természetben, mert a kivágott bambusz helyére hamar új bambusz kerül. A bambusz már 3-5 évnyi növekedés után begyűjthető, ezzel szemben a többi fafajta jellemzően 10-20 évig is fejlődik, mire felhasználható lesz. A bambuszerdők így környezetbarát módon betermelhetőek és azonnal új bambuszfák ültethetőek.

Rattanbútorok

A nádból és a gyékényből készült bútor szintén környezetbarát, mert ezek a növények is igen gyorsan nőnek és könnyen szaporodnak. A bambuszhoz hasonlóan nagyon gyorsan újratelepíthetőek. Ráadásul az elszaporodott nád minden évben levágásra kerül, és így nem hulladék képződik belőle, hanem gyönyörű bútorok.

Újrahasznosított műanyag

A műanyag újrahasznosítása egy nagyon környezetbarát megoldás. A műanyag nem bomlik le, viszont az elhasznált műanyag tárgyak így nem a hulladékudvarban végzik, hanem újrahasznosított bútor is készülhet belőlük. Az újrahasznosított műanyagból székek, bútorok, de akár szőnyeg is készülhet. Ezek az újrahasznosított műanyagból készülő bútorok igen különböző színben és formában készülnek, így számos lakberendezési stílushoz jól illenek.

Újrahasznosított fa

Az újrahasznosított faanyagok, például az öreg hordókból vagy lebontott épületekből származó faanyagok használata csökkenti a fakitermelés mértékét, ráadásul az öreg fa az új bútorokban kap lehetőséget a fennmaradásra és nem kerül szemétbe vagy elégetésre.

Környezetbarát festékek

A környezetbarát festékek nem tartalmaznak semmilyen mérgező vegyi anyagot, így bátran használhatjuk az otthonaink falának festésében, de akár bútorok felújításakor is. A környezetbarát festékek nemcsak a környezetet, de az egészségünket is védik, mert a használatakor semmilyen vegyi anyag nem szabadul fel a levegőbe, így kisgyermek vagy kisállat mellett is bátran használhatjuk a beltérben. Manapság már számos környezetbarát festék létezik, amelyek széles színpalettával állnak a rendelkezésünkre.

Parafa

A parafa padlóburkolatok egyre népszerűbbek azok körében, akik környezettudatosan szeretnék berendezni otthonukat. A parafát a paratölgy kérgéből készítik olyan módon, hogy a fa kérgét lehántják. Azonban a fa nem sérül és hamarosan képes új kérget növeszteni, így a parafa előállításakor nem károsítjuk a paratölgy erdőt, mert nem szükséges a fa kivágása, a fa továbbra is életben marad, és új kérget növeszt. A parafa nagyon jó hőszigetelő, falburkolatnak is kiváló, de kisebb használati tárgyak, dekorációk és akár bútorok is készülhetnek belőle.

Biopamut

A biopamut vagy más néven az organikus pamut nagyon jó választás a szövetek esetében, mert a termesztése során nem használnak műtrágyát, vegyszereket és a szövet gyártási folyamata során minimálisra csökkentik a környezet terhelését. Az organikus pamutból ágyneműk, takarók, terítők, és szőnyegek is készülhetnek, amelyek puhák, légáteresztőek és hipoallergének, így hozzájárulnak otthonunk kényelméhez.

Kender

A kender szintén egy könnyen és gyorsan termeszthető növény. A kender nagyon gyorsan nő és minden része felhasználható. A kenderrostokból nagyon szép, környezetbarát textilt szőnek, amely jól illik számtalan lakberendezési stílushoz.

A természetből származó környezetbarát anyagok, mint a fenyő, a parafa, a biopamut vagy éppen a kender mind biológiailag lebomló anyagok. Ez azt jelenti, hogy hosszútávon elhasználódásukat követően képesek a természetes lebomlásra, és így nem növeljük a keletkező hulladék mennyiségét..

Ahhoz, hogy a számunkra legjobb anyagokat válasszuk ki, vegyük figyelembe az otthonunk stílusát, színvilágát és igyekezzünk ehhez igazítani a környezetbarát anyagokból készült bútorokat és tárgyakat. Minél több környezetbarát elemet vonunk be otthonunkba, annál inkább hozzájárulunk a fenntarthatósághoz.

Friss cikkek