Keresés
Close this search box.
sziklakert építése

Sziklakert építése egyszerűen

A sziklakertek nem csupán lenyűgöző kerti dekorációk, hanem egyedi és izgalmas látványvilágot is teremtenek. Könnyen karbantarthatók, különösen, ha kisebb méretűek, és számos területen elhelyezhetők az udvaron. Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan építhetsz sziklakertet egyszerűen, és mire érdemes odafigyelni a kialakítás során.

Hol építsünk sziklakertet?

A sziklakerteket különböző helyeken lehet elhelyezni az udvaron. Lehet közvetlenül a ház mellé, hosszában elnyújtva a ház falánál, de akár a ház elé is a kiskertbe. A méretét mindig az adott környezethez és az elérni kívánt összképhez igazítsuk.

Lehetőségek

A kisebb méretű sziklakertek könnyebben tervezhetők és kivitelezhetők, valamint kevesebb időt és alapanyagot igényelnek az elkészítésükhöz. Ideális megoldás azoknak, akik kis kerttel rendelkeznek, de mégis szeretnének mutatós kerti dekorációt.

Sziklakerttel szegélyezhetjük az udvari ösvényt, de a terasz mellé vagy akár a kerítés előtti bejárat/lépcső mellé is építhetjük:

sziklakert építése

sziklakert építés

képek: Női Lap – noilap.hu

Fontos szempontok

Napfény: A sziklakertek növényei általában napos környezetet kedvelnek, így olyan területet válasszunk, ahol megfelelő mennyiségű napfény éri őket.

Vízelvezetés: Kiváló vízelvezetéssel rendelkező területet válasszunk a sziklakert számára, hogy elkerüljük a víz pangását és a növények rothadását.

A megfelelő hely kiválasztása és a sziklakert megfelelő tervezése alapvető fontosságú a kerti dekoráció hatásának maximalizálása és a növények egészségének megőrzése érdekében.

Milyen növényeket ültessünk a sziklakertbe?

Egy kisméretű sziklakertbe is bátran ültethetünk különböző növényeket, nem feltétlenül kell a kövirózsánál megállnunk. Nagyon fontos, hogy a választott növények mindegyike jól alkalmazkodjon a szárazsághoz és a kavicsosabb talajhoz. A növények megfelelő kombinálásával olyan sziklakertet hozhatunk létre, amely egész évben csodaszép látványt nyújt.

Itt van néhány tipp, ha még nincs ötleted, hogy milyen növényeket választanál szívesen a saját tervezésű sziklakertedbe:

Tavasszal és kora nyáron virágzó szépségek, amelyek sziklakertbe is ültethetőek: árvácska, jácint, nefelejcs, szegfű és százszorszép. ezek a növények viszonylag jól tűrik a szárazságot, de időnként érdemes azért meglocsolni őket.

Kövirózsa: a hiányozhatatlan kövirózsa nagyon jól megél a sziklakertekben, igen kevés a víz-, és tápanyagigénye. A kövirózsa esetében számolnunk kell azzal, hogy az erősen kavicsos, sziklás talajban is gyorsan teret hódít. Érdemes különböző színekben összeválogatni a kövirózsát, mert a mélybordó, a sötétzöld és a világoszöld árnyalatú kövirózsák igen jól mutatnak egymás mellett.

Zsálya, menta és borsmenta: mind a három növény jól tűri a szárazságot, bár itt is igaz, mint a tavaszi növényekre, hogy időnként – főképpen a nagyon meleg nyári napokon – érdemes megöntözni őket. A menta és a borsmenta meglehetősen gyorsan szaporodik, így lehetőleg a sziklakertbe ültetéskor igyekezzünk azt a területet jól körülhatárolni kisebb-nagyobb kövekkel vagy sziklákkal, ahová ezt a két növényt ültetjük.

Varjúháj, gyapjas tisztesfű (népies nevén nyuszifül), napvirág: ezek mindegyike jól tűri a szárazságot, és igen mutatós növények.

 

Kőtörőfű, pázsitviola, pázsitszekfű és lángvirág: ezek a növények aprócska, színes virágaikkal minden sziklakertben csodaszépen mutatnak.

 

Ha virágok helyett olyan növényeket szeretnénk a sziklakertünkbe ültetni, amelyek figyelemfelkeltőek, mégis visszafogottan elegánsak, akkor az alábbi növények közül is válogathatunk: medveszőrcsenkesz, kék csenkesz, árvalányhaj vagy fényperje. Ezek a növények abszolút szárazságtűrők, élénk színeikkel pedig jól mutatnak akár a kisebb méretű sziklakertek tetején, akár a nagyobb sziklakertek szélén, a kialakított sziklakerteket körülölelve.

A sziklakert elkészítésének lépései

Hely kijelölése

Első lépésként határozzuk meg a sziklakert pontos helyét az udvaron vagy kertben, hogy lássuk, mekkora területre szeretnénk elkészíteni.

Tervezés

Tervezzük meg pontosan a sziklakertet a következő szempontok alapján:

Szintek és elrendezés

Döntsük el, hogy egy-, vagy többszintes sziklakertet szeretnénk-e. Fontos különbséget tenni a magassági szintek között, és gondoljuk át, milyen formában és elrendezésben szeretnénk kialakítani a sziklakertet. Különféle magassági szintek létrehozása kisebb-nagyobb sziklák elhelyezésével.

Növények kiválasztása

Döntsük el, milyen típusú növényeket szeretnénk felhasználni a sziklakertben. Színes virágokkal teli, kövirózsákkal teleültetett vagy magasabbra növő szálas növényekkel tarkított kertet képzelünk el? Figyelembe véve az évszakok változásait, válasszunk olyan növényeket, amelyek különböző évszakokban virágoznak, így egész évben élvezhetjük a sziklakert változatos látványát.

Töltőanyagok kiválasztása

Döntsük el, milyen típusú töltőanyagot szeretnénk használni a szabadon maradt területek kitöltéséhez. Szükség lesz kavicsra, mulcsra vagy esetlegesen más természetes díszítőelemekre is.

Beszerzési források

Írjuk össze a szükséges anyagok beszerzési forrásait. A kavicsokat kertészetben, tüzépen vagy nagyobb áruházakban lehet beszerezni, míg mulcsot és növényeket kifejezetten kertészeti áruházakban vagy kisboltokban érdemes keresni. Emellett online webáruházak is kínálhatnak széles választékot.

Hely előkészítése

A kiválasztott területen távolítsuk el a füvet és a gyomot. Szükség esetén dolgozzuk fel az egyenetlen talajt, majd egyengessük el a területet a sziklakert megfelelő kialakítása érdekében.

Sziklák lerakása

Helyezzük el a kiválasztott sziklákat a területen, kísérletezzünk a különböző magasságokkal és elrendezésekkel. Ügyeljünk arra, hogy a sziklákat és a nagyobb köveket stabilan helyezzük el, hogy ne mozduljanak el a későbbiekben, ne essen darabora a sziklakertünk. Használjunk nagyobb köveket a sziklakert alapjául, majd helyezzünk rájuk kisebb köveket. A sziklakert széleit feltétlenül alakítsuk ki nagyobb kavicsokból, hogy az esővíz ne tudja a sziklakertből a földet vagy a mulcsot és az apróbb szemű kavicsokat lehordani és ne mossa ki a sziklakert szélét.

Talaj és töltőanyagok előkészítése

Töltsük fel a sziklák közötti területeket, réseket virágfölddel vagy speciális sziklakerti talajkeverékkel. Mindig válasszunk olyan talajt, amely megfelel az általunk választott növények igényeinek. Ha az adott növény szárazságkedvelő, akkor a virágföldet egy kis homokkal is keverhetjük.

Növények elültetése

Ültessük el a választott növényeket a sziklakertbe, de fontos, hogy megfelelő távolságot tartsunk a növények között, hogy a növekedésük során ne zsúfolódjanak össze. Ez különösen igaz a kövirózsák esetében! Ültetéskor ássunk egy mélyedést a talajba, helyezzük bele a növényt, majd takarjuk be a növények gyökerét a talajjal. Öntözzük meg alaposan, hogy a növények jól begyökerezhessenek.

Dekoráció

Opcionálisan díszíthetjük a sziklakertet kiegészítő elemekkel, például kis kerti szobrokkal, díszkövekkel vagy kerti lámpákkal.

Nagyobb alapterületű sziklakerteknél mire figyeljünk?

Nagyobb alapterületű sziklakertek esetén, amelyek inkább oldalirányban terjeszkednek az udvaron, érdemes mulcs vagy kavics használatát fontolóra venni a talaj takarására. Ez segít megakadályozni a gyomok növekedését és esztétikus megjelenést kölcsönöz a kertnek.

A kertészeti kínálatban számtalan formájú és színű kavicsból és mulcsból válogathatunk, így könnyedén megtalálhatjuk az otthonunk stílusához leginkább illő megoldást.

Ha nagyobb méretű növényeket ültetünk a sziklakertbe, különösen fontos a talajtakaró fólia használata a mulcs vagy kavics alatt. Ennek a fóliának a szerepe a gyomok elfojtása és a talaj humusztartalmának megőrzése. Amennyiben elmulasztjuk a fólia alkalmazását, hamarosan tapasztalhatjuk, hogy a gyomok áttörnek a mulcs vagy kavics rétegen, ami jelentősen megnehezíti a sziklakert gondozását. Ezért érdemes előre gondoskodni a megfelelő talajtakarásról és fóliázásról, hogy hosszú távon élvezhessük a sziklakert szépségét és könnyebb legyen fenntartani azt.

Sziklakert karbantartása, gondozása

A sziklakert általában kis vízigényű növényekből áll, ezért nem igényel gyakori öntözést. Fontos azonban, hogy az újonnan ültetett növényeket rendszeresen locsoljuk, hogy segítsük a begyökerezésüket. Ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túlságosan vizes, mert ez károsíthatja a növényeket. Időnként vágjuk vissza a leveleket, gyomláljuk ki a növények körül felbukkanó gyomot, és távolítsuk el a szél által hozott faleveleket.

A sziklakert talaja általában szegény tápanyagokban, ezért időnként tápanyagdús komposztot vagy műtrágyát adhatunk a növényeknek. Fontos azonban, hogy ne túlzásba essünk a tápanyagokkal, mert ez negatívan befolyásolhatja a növények természetes környezetét.

Egy jól megtervezett és gondozott sziklakert látványos kiegészítése lehet a kertnek. Ha szeretnél valami újat és izgalmasat a kertedben, akkor bátran állj neki saját tervezésű sziklakerted megépítésének, és élvezd a gyönyörű és változatos növényvilágot, amelyet létrehozol!

Friss cikkek