A pezsgők az ünnepi alkalmak nélkülözhetetlen részét képezik. Elegánsak, kifinomultak, így az egyediséget és tökéletességet képviselik. Ha mindezt fokozni szeretnénk, akkor ismerkedjünk meg a francia Champagne-nyal és a spanyol Cavával – két különböző pezsgő, mégis sok a közös bennük. Lássuk, mik ezek!
Hogyan született a pezsgő?
A pezsgő, ahogy azt jól tudjuk, egy bor alapú ital, melynek készítése során a második erjesztés már bepalackozva történik. A Borsuttogó kínálatában a legkiválóbb pincészetek remekeit ismerhetjük meg. De hosszú út volt, mire ezek a ma ismert pezsgők napvilágot láthattak.
Már régóta ismerték az emberek a szénsavas bort, azonban ezt rossz minőségűnek, selejtnek tekintették. Csak az 1600-as évek környékén készült el az első igazi pezsgő, melynek hazája a franciaországi Champagne területén volt. Itt élt egy szerzetes, Pierre Pérignon, aki először zárta le parafadugóval az üveget. Hogy a későbbi szénsavképződés ne lője ki a dugót, fémdróttal rögzítette azt. Így született meg a ma ismert pezsgők ősatyja.
A receptet sokáig titokban akarták tartani, azonban gombamód kezdtek szaporodni az olyan pincészetek, ahol Pérignon módszerével készítettek pezsgőt. Így jutott el Spanyolországba is, ahol a receptúra nyomán kialakult a Cava.
A Cava
A Cavák alapját a karakteres katalán bor adja, így tud a pezsgőknek egy teljesen egyedi, sajátos csoportja lenni. A Cava – akárcsak a Champagne – nemcsak eredetmegjelölést jelent, hanem biztosítékot is a magas minőségre.
A Penedes borvidéken termesztik azokat a szőlőfajtákat, melyekből a bor készül: Xarello, Macabeo és Parellada. A belőlük készített cuveékkel kezdte 1872-ben Josep Raventos megalapozni a Cava útját, méghozzá sikerrel. Ma is csak ezekből a szőlőfajtákból készülhetnek ezek a pezsgőremekek, ha viselni akarják a megtisztelő elnevezést.
A francia Champagne
A Champagne szintén fogalommá vált napjainkra. Egy időben a pezsgő szinonimájaként is használták ezt a nevet. Az előállítási mód emeli ki a többi pezsgő közül, azontúl, hogy eredetmegjelölést is jelent egyben. Ha máshol készül ugyanilyen módon pezsgő, azt már nem nevezheti a készítője Champagne-nak.
Akárcsak spanyol társát, ezt is háromféle szőlőből lehet előállítani: Pinot Noirból, Pinot Meunierből és Chardonnay-ből. Az észak-franciaországi bortermő vidék sajátos klímája nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a pezsgő erjedéséhez szükséges feltételek adottak legyenek.
A pezsgős házak rendszerint igyekeznek minden évben hasonló stílusú italokat palackozni, ehhez pedig arra van szükség, hogy az assamblage során jól házasítsák az addig önállóan érő fajtákat.
Vannak-e különbségek a kétféle ital között?
Természetesen igen. Leginkább az ízvilágban, amiért a felhasznált szőlőfajták, az eltérő klíma és emiatt a más erjedési körülmények a felelősek. De ez nagyon jól is van így, hiszen ennek köszönhetően két teljesen eltérő karakterű pezsgővel gyarapodhat világunk. A minőség szempontjából azonban egyikre sem lehet panaszunk.